Hej bloggläsare,
Som gästbloggare här hos Careerbuilder hoppas vi på att kunna dela med oss av vår kunskap inom karriärsfrågor.
I vår arbetsvardag träffar vi människor som befinner sig i arbetslivets alla olika steg. Gemensamt är att de vi träffar vill ha en jobbutmaning som passar dem, oavsett var i livet de befinner sig.
Känner du att du vill ta dig vidare i din karriär men att det är svårt att veta hur du ska göra? Tycker du att du står still i din utveckling och funderar du därför på att byta jobb?
I detta blogginlägg har vi träffat Lisa Eklund, ansvarig för rekryterings- och bemanningsavdelningen på Bravuras huvudkontor i Stockholm. Med Lisa pratade vi om karriärsutveckling, om att byta jobb och vad vi egentligen menar med ”rätt person till rätt tjänst”. Vi hoppas att blogginlägget kan ge dig några tips på hur du ska tänka och inspirera dig att driva din karriärsutveckling framåt.
– Hej Lisa! Vad ska jag göra om jag känner att jag står och trampar på samma ställe i mitt arbete?
Om du trivs och vill vara kvar på din arbetsplats är mitt tips att uttrycka din önskan till din närmsta chef. Våga ta en dialog om din utveckling och var tydlig med vart du vill gå. De möjligheter du letar efter kan finnas på din arbetsplats, så var inte rädd att ta upp ämnet. Om du inte vet vad du vill utvecklas inom är det svårare. Börja i så fall med att fundera igenom vart du vill!
– När vet jag att det är dags att byta jobb?
Du bör byta jobb om du går till jobbet med en dålig magkänsla, om det är nåt som gör att du inte trivs – det kan vara allt från kollegor till arbetsuppgifterna. Blir arbetsuppgifterna lidande för att du inte ser någon mening med dem, då är det dags att byta jobb.
– Är det bra för min löne- och karriärsutveckling att byta jobb?
Det beror på, att stanna kvar och klättra inom ett och samma företag kan också ge löne- och karriärsutveckling, om de rätta möjligheterna finns där. Ofta förändras löneläget när arbetsuppgifterna justeras, oavsett om du byter jobb eller stannar kvar på samma arbetsplats.
– Hur vet jag att tjänsten är rätt för mig i förhållande till utveckling, erfarenhet och kompetens?
Ställ frågan. Finns det någon plan för den här rollen inom en tidsperiod? Ska den övergå i något annat?
Är tanken att en tjänst ska utvecklas eller ändras på sikt letar företaget efter en person som har den kompetensen. Ska tjänsten innehålla samma arbetsuppgifter under en lång tid vill förmodligen arbetsgivaren hitta någon som inte vill utveckla sin roll jättemycket utan som vill stanna på positionen. Det handlar om personlighet och om vilken målsättning man har. Båda delarna ska stämma överens med tjänsten.
– Rätt person till rätt tjänst, vad betyder det egentligen?
På varje arbetsplats och i varje tjänst efterfrågas olika saker, både personlighetsmässigt och kompetensmässigt.
Det innebär att man för samma tjänst på två olika företag kan leta efter två helt olika personer – även om profilerna liknar varandra. Vårt jobb är att se till att vi tar hänsyn till detta när vi matchar personer till våra kundföretag.