Rosemary Haefner, vice vd för personalresurser på CareerBuilder.com

Bra fester innebär ofta roliga foton, men var försiktig med att ladda upp den typen av bilder på den hemsida du använder för att presentera dig själv och skapa kontakter. Spridningen av den här typen av nätverkssidor tillsammans med allt effektivare sökmotorer gör det enkelt för dina vänner att hitta dig, men det är inte bara de som kan se dina senaste eskapader på Internet. Bristen på digitalt privatliv innebär att även arbetsgivare kan ta del av information som du kanske inte vill att de ska se.

Enligt en studie som CareerBuilder.com gjort säger 26 procent av rekryteringscheferna att de har använt Internets sökmotorer för att kontrollera olika jobbsökande. Mer än var tionde säger att de tittar på jobbsökandes personliga Internetsidor under anställningsprocessen.

Många av arbetsgivarna gillade inte vad de såg. Hälften av dem som använde sökmotorer för att kolla upp en viss jobbsökande anställde inte personen på basis av vad de hittat på nätet. Av de rekryteringschefer som sökte på Internets kontakt- och nätverkssidor hittade 63 procent av dem komprometterande fakta som fick dem att nobba en sökande.

Intressant nog är de flesta jobbsökande mycket ärligare på nätet än i sitt cv. 31 procent av anställningscheferna säger att de har förkastat en sökande efter att ha sökt på webben och upptäckt att personen ljugit om sina meriter. Andra orsaker till att förkasta en sökande var:

  • Undermåligt språk (25 procent)
  • Kriminellt beteende (24 procent)
  • Förtal av tidigare arbetsplatser och arbetsgivare (19 procent)
  • Avslöjande av dåliga alkoholvanor eller användning av droger (19 procent)
  • Avslöjande av konfidentiell information om tidigare arbetsplatser och arbetsgivare (15 procent)
  • Lögner om frånvaro (12 procent)
  • Provokativa eller olämpliga foton (11 procent)
  • Oprofessionellt alias på nätet (8 procent)

Men allt är inte negativt
Även om det ibland skulle kunna påverka dina karriärplaner eller ditt jobbsökande att du delar med dig av information via nätet, kan det även hjälpa dig att skilja ut dig från mängden. Enligt anställningscheferna fungerade följande information som hittades på nätet som ett stöd för beslutet att anställa en viss sökande:

  • Bakgrundsinformation som bekräftade en sökandes professionella meriter (64 procent)
  • En stor intressebredd vilket fick den sökande att framstå som en sammansatt individ (40 procent)
  • Goda språkfärdigheter (34 procent)
  • En professionell image(31 procent)
  • Tecken på att den sökandes personlighet skulle passa väl in i företagskulturen (31 procent)

För att se till att din nätprofil inte förstör dina karriärplaner:

1. Var försiktig! Lägg inte ut någonting på din hemsida eller din ”kompissida” som du inte vill att en framtida arbetsgivare ska se. Nedsättande kommentarer, avslöjande eller vågade foton, vulgärt språk eller obscena skämt kommer att ses som något som avslöjar vad du är för slags person.

2. Var diskret! Avväg att göra din profil ”privat” så att bara dina vänner kan se den, ifall din nätverkssida erbjuder detta som ett alternativ. Eftersom du inte kan kontrollera vad andra personer säger på din sida bör du även använda dig av funktionen ”blockera kommentarer”. Kom ihåg att allting på nätet arkiveras!

3. Var förberedd! Kontrollera din profil regelbundet för att se om några nya kommentarer lagts ut och sök på ditt eget namn i en sökmotor för att se vad som finns på nätet. Om du skulle hitta uppgifter som du tror skulle kunna förstöra dina chanser att få ett visst jobb eller din karriär bör du undersöka om det går att ta bort dem. Se också till att du har förberett ett svar om du skulle bli tvungen att bemöta eller förklara ”skvaller på nätet”.