Vi delar med oss av tips på hur du bäst besvarar den här kluringen på din nästa anställningsintervju.

Det finns egentligen inga riktigt enkla frågor på en anställningsintervju, men vissa frågor är klurigare att besvara än andra. Att prata kring varför du slutade på ditt förra jobb – eller varför du vill lämna din nuvarande arbetsgivare – är en av de känsligaste frågorna du kan få, av många anledningar.

Till skillnad från frågor som handlar om dina egna förkunskaper eller varför du vill ha jobbet – där båda frågeställningarna ger dig möjlighet att framhäva dig själv i ett positivt ljus – så kan en fråga om varför du slutade på ditt tidigare jobb istället kräva att du pratar om aspekter som du var mindre nöjd med.

Rekryterande chefer gillar den här frågan eftersom att svaret ger dem mycket information om dig som kandidat.

Om du slutade snabbt och spontant eller av någon anledning som låter skum kan det få dem att ifrågasätta din lojalitet mot arbetsgivare eller din arbetsmoral.

Om du blev uppsagd kan ditt svar hjälpa rekryteraren att förstå om de behöver oroa sig för din prestation.

Om du istället lämnade din tidigare arbetsgivare på god fot och med goda vitsort så har du istället möjlighet att lyfta fram din goda förmåga att skapa- och underhålla relationer. Med så mycket på spel i en enda fråga är det viktigt att veta hur man besvarar den på bästa sätt.

 

Här får du några snabba tips på hur du kan tackla frågan på din nästa anställningsintervju:

Var positiv. Det spelar ingen roll hur fruktansvärt ditt förra jobb var eller hur orättvist behandlad du blev. Rekryterande chefer ger ingen jobb på grund av empati.

Att tala negativt om tidigare chefer, kollegor eller företaget som helhet ger dig inga pluspoäng hos den nya arbetsgivaren. Prata därför hellre i mer allmänna ordalag och håll dig till fakta.

Om du är missnöjd med i vilken riktning ditt tidigare företag var på väg, säg det, men passa även på att ta tillfället i akt och prata om hur inspirerad du är av den nya arbetsgivarens strategi och spännande framtid och att du är övertygad om att din erfarenhet kommer att hjälpa företaget att nå sina mål.

Med den approachen visar du istället på mogenhet och affärsmannaskap samtidigt som du visar att du är påläst.

Less is more. Att tala sanning är viktigt, så klart, men den rekryterande chefen behöver inte veta varenda liten detalj som resulterade i att du valde att sluta. Om du till exempel känner att du konstant har blivit nekad utvecklingsmöjligheter, berätta inte om varje tillfälle du frågat och blivit nekad. Ett bättre sätt att prata om detta är att lyfta fram ett antal goda bedrifter som du bidragit med och led in konversationen på att utvecklingsmöjligheter inte har varit aktuellt och att du därför letar efter en ny roll med bättre möjligheter för att utveckla dina färdigheter.

Utveckla och berätta om dina lärdomar, återgå sedan till ämnet. Detta blir särskilt viktigt om du blev avskedad från ditt tidigare jobb. Många kandidater tror att ett avsked blir en svart plump i protokollet som gör det näst intill omöjligt att få ett relevant jobb igen. Det stämmer inte.

Om du blivit avskedad, stå för dina misstag och berätta om vad du lärt dig av den situationen. Ingen är perfekt, men förmågan att lära av sina misstag och därmed bli en bättre människa/anställd är ett attraktivt karaktärsdrag för arbetsgivare.

Öva, öva, öva. Sättet du diskuterar kring din tidigare situation och din ton är A och O. Därför är det rekommenderat att du övar på att besvara frågan och tar emot feedback på din tonalitet m.m, förslagsvis med hjälp av vänner eller din familj, så att anställningsintervjun inte blir det första tillfället du adresserar frågan.

De flesta har någon gång lämnat en arbetsgivare av en eller annan anledning, så oavsett vad det var som gjorde att du hamnade på just denna anställningsintervjun, var beredd på att utnyttja frågan till din fördel och lyfta fram hur dina tidigare erfarenheter har förberett dig för att bli den perfekta kandidaten för jobbet som du intervjuar för.

Lycka till på din nästa anställningsintervju!