Fem minuter innan står du framför spegeln och väljer mellan jeans eller kostym. Ja, vad ska du egentligen sätta på dig?

Egentligen finns inga bestämda regler, men kom ihåg att ”first impression lasts”. Vilket jobb du än söker, stylist eller bankman, är det bäst att följa det vedertagna mantrat ”hel och ren och ut med tuggummit”. De flesta människor uppskattar en sober klädsel under ett professionellt möte. Däremot kan det vara bra att anpassa din klädsel efter det arbete du söker, utan att göra allt för stora ingrepp på din egen integritet.

Tänk på att det du har på dig kommunicerar vilken typ av personlighet du har, speciellt vid sådana här tillfällen då intervjuaren snabbt måste försöka skapa sig en uppfattning om dig. Därför finns det en del riktlinjer till dig som ska på intervju.
Börja med att fundera över vilken typ av kultur och atmosfär som råder på företaget. Antagligen strider dessa inte allt för mycket mot din egen personlighet, eftersom det är du som valt att söka dig dit.

NÅGRA SAKER ATT HELT UNDVIKA PÅ INTERVJUN:
» Starka dofter
» Synliga tatueringar
» Sommarhattar
» Din nattklubbssvid
» För mycket smink
» Att röka innan intervjun
» Att lukta vitlök

Företagets klädpolicy sitter ofta i dess kultur. Känner du dig osäker på den, är det sällan fel med en traditionell kostym. Det visar att du tar tjänsten och företaget seriöst. Söker du jobb på ett mer kreativt ställe, t.ex. en designbyrå, kan du dock vara mer personlig och fri i ditt klädval.

Ledorden som alltid går hem är ledigt, svalt, avdramatiserande och neutralt. Ju mindre du fokuserar på att sticka ut klädmässigt, desto mer kommer din personlighet fram och dessutom skapas mer utrymme för intervjuaren att själv projicera önskade uppfattningar på din person.