Var förberedd på att det ställs frågor som är komplicerade att svara på. Det är då viktigt att inte bli stressad eller osäker. Alla människor blir ställda mot väggen. Vissa klarar dock att ta sig ur situationen bättre än andra. Genom att vara förberedd är chansen större att du behåller lugnet och på så sätt kan ge en mer positiv bild av dig själv. Tänk därför igenom hur du verkligen är som person och hur dina säregna egenskaper påverkar din profil och yrkesmässiga inställning.

En van intervjuare har redan i förväg bestämt sig för att få svar på ett antal frågor. Detta kan vara punkter som är avgörande för hur lämplig du är för den tilltänkta tjänsten samt om du har en personlighet som passar företagets kultur och bransch. Det kommer därför i varje intervjusituation komma upp ett antal frågor som intervjuaren gång på gång vill ha svar på. Tänk på att intervjuaren kommer att försöka identifiera alla hål, uppehåll och abrupt avslutade anställningar.

En erfaren rekryterare letar alltid efter öppningar och avsnitt i din bakgrund som du försöker dölja eller prata förbi. Om du hamnar i trängda situationer där intervjuaren försöker sticka hål på ditt förtroende är det bäst att du inte försöker slingra dig. Var hellre ärlig.

Var beredd på alla typer av frågor. Fundera på vilka frågor som är svåra för just dig och förbered dig på att svara på dem. Generellt gäller att ju svårare fråga, desto kortare svar. Är intervjuaren inte nöjd med det korta svaret så får du en följdfråga. Undvik även att ge förklaringar till frågor som inte ställts.
De närmaste veckorna kommer vi att dela med oss av ett antal vanliga intervjufrågor och tips på hur man bäst svarar dessa.

 

Källa: Jobbguiden