Att kunna styra över sin egen tid och jobba med sitt intresse är något som lockar många till att starta eget. Men hur fungerar det om man redan arbetar med sitt drömyrke? Brandmannen Joakim Pihl hittade en lösning i att han startade upp ett eget företag vid sidan av sitt huvudsakliga jobb – ett jobb han i dubbel bemärkelse brinner för.

Vi tog en intervju med Joakim som driver företaget HLR-Gruppen som utbildar företag, föreningar och skolor i hjärt- och lungräddning (HLR) och även säljer hjärtstartare. Läs vidare för att se hur han gjort sitt intresse till sitt jobb, vid sidan av sitt drömjobb.

Hej Joakim!

Många skulle säga att du har deras drömjobb. Berätta mer om hur det är att vara brandman!

”Jag har jobbat i 15 år som brandman och tycker fortfarande att det är väldigt roligt. Det var ett drömyrke redan från barndomen. Det var det eller fotbollsproffs som gällde. Sen när man insåg att man inte skulle bli fotbollsproffs så blev valet enkelt.”

Du har även ett annat viktigt jobb vid sidan av att vara brandman. Berätta mer om det!

”Jag jobbar heltid med att vara brandman, men har i många år haft tankar om att starta något eget och driva det på sidan av mitt ordinarie jobb, det gällde bara att komma på vad.”

Du har startat företaget HLR-Gruppen som du driver själv, hur kom du på den idén? 

”Jag märkte att det fanns ett behov hos allmänheten. HLR-rådet som styr riktlinjerna rekommenderar att man ska repetera sina kunskaper varje år. Jobbar man inte med det dagligen så glömmer man bort det, och i en stressad situation är sannolikheten större att man inte kommer ihåg det. Många är rädda för att göra fel och det vill vi ändra på. Det enda felet man kan göra är att inte göra något alls. All hjälp är bättre än ingen. Så för nästan 2 år sedan startade jag HLR-Gruppen för att kunna utbilda fler i HLR.”

”Det går hand i hand med mitt vanliga jobb. Det är livsviktig kunskap att kunna och att få vara med och bidra och undervisa så att folk lär sig hjärt-lungräddning… Det känns viktigt.”

Hur fungerar det att ha de två parallella yrkena?

”Det är väldigt roligt att alternera. Bara att ha chansen om att få vara med om att fler liv räddas, i båda yrkena. Att vara med i en kedja som kan rädda liv. Att gå till jobbet och känna att man kan göra skillnad.”

”Hittills har det funkat jättebra. Nu tar jag hjälp av två andra som konsulter vid behov som också är brandmän. Att vi blivit fler är också väldigt, väldigt roligt.

Hur ser en vanlig dag ut för dig?

”Kurserna går till så att företag kontaktar oss om att de vill gå en utbildning. Ofta har de haft ett tillbud hos sig eller så har de insett att det gått några år sedan senaste utbildningen och att det är bra att repetera sina kunskaper. Till exempel så ändras riktlinjerna för HLR vart femte år. Nu gör man 30 kompressioner, förr gjorde man 15 stycken och kollade pulsen, det gör man inte längre.”

”Efter satt datum kommer vi ut till kunden med utrustning. De ska spara tid och pengar genom att vi är på plats hos dem. Vi har de senaste dockorna på marknaden och realistiska övningshjärtstartare. Vi har fått bra feedback på det sättet vi utbildar. Där vi försöker öva på en så verklig situation som möjligt och för att få deltagarna att spela med. På samma sätt som vi brandmän övar på olika situationer varje pass, så vi kan vara så förberedda som möjligt ifall nått skulle hända.”

”När vi utbildar brukar vi säga att det är en av de viktigaste utbildningarna ni går i era liv, men att vi hoppas att ni inte behöver använda de kunskaper ni har lärt er. Men OM ni skulle hamna i en sån situation så vet ni hur ni ska göra.”

”Många företag känner inte till Arbetsmiljölagen om att de skall ha kunskaper i första hjälpen och ha utrustning till det. Att de behöver gå en utbildning i första hjälpen utifrån vad som står i Första hjälpen och krisstöd AFS 1999:7:s föreskrifter. Däremot känner de flesta till att man ska ha skäligt brandskydd och hur man ska agera vid en brand.”

Vad är det bästa med att jobba med sitt intresse?

”Jag trivs verkligen av att få vara med och hjälpa människor. Jag brinner verkligen för det, och det skulle vara svårt att ersätta på annat sätt.”

”Det är vanligt att folk lär sig HLR, men om fler investerade i hjärtstartare skulle ännu fler kunna räddas vid hjärtstopp och även om man registrerar de i Hjärtstartarregistret. Om någon ringer 112 om ett hjärtstopp, så skickar SOS via GPS ut ett meddelande till de som anmält sig som SMS-livräddare* som är i närheten. Där kan man välja att svara ja eller nej. Svarar man ja så kan man antingen hämta närmaste registrerade hjärtstartare eller ta sig direkt till den larmade adressen där hjärtstoppet inträffade”

”Det har stått i tidningen att många företag inte registrerat sina hjärtstartare. Men investerar ett företag i att köpa in en hjärtstartare är det klokt att man även går en utbildning i hjärt- och lungräddning och får öva med en hjärtstartare. För att känna sig trygg med den och hur den fungerar. Annars är sannolikheten mindre att man vågar använda den i ett skarpt läge om man inte vet hur den fungerar.”

Har du några tips till de som vill starta upp något eget eller göra något mer av sin tid?

”Idag finns det väldigt mycket bra information på nätet om att starta företag, poddar, böcker, ljudböcker… Läs på så mycket som möjligt innan du startar upp företaget. Rådfråga kompisar och andra som redan startat företag, för att få tips och råd av dom.”

”Prova att sälja in din idé till verksamhet eller produkt till några du känner. Dina bekanta kommer förhoppningsvis vara ärliga om idén känns bra eller mindre bra, och om det skulle finnas en marknad för det. Sen måste jag tipsa om ett bokföringsprogram som är fantastiskt bra, enkelt och dessutom gratis. Det är Bokio, dom gör det väldigt enkelt för en annan som annars har tyckt bokföring är krångligt. De har många smarta funktioner och du kan dessutom skicka fakturor genom dem.

”Sist men inte minst, du måste bara våga köra igång! Många gånger så fastnar man i tanken att man skulle starta eget men kommer inte vidare därifrån.”

Tack för inspirationen Joakim!

 

Läs mer om hjärtstartare och hur man ska tänka på när man köper hjärtstartare här.
För dig som är intressead av att se vilka lediga deltidsjobb som finns på CareerBuilder, klicka här.

*SMS-livräddare är en app där man kan anmäla sig om man gått utbildning i HLR det senaste året. Idag finns tjänsten i Stockholm och i Västra Götaland.