Att jobba inom IT är, som de flesta redan vet, hett och det finns många karriärvägar att välja på. Den som har lite arbetslivserfarenhet kan dessutom många gånger välja och vraka fritt bland spännande arbetsgivare i hela Sverige. En karriärväg som många väljer att ta är att jobba som IT-konsult. Konsultrollen är ofta ett bra sätt att få möjlighet att utforska många typer av verksamheter och företag i olika storlekar.  

Vi fick en pratstund med Susannah Galloway som har många års erfarenhet i branschen och som idag arbetar som IT-konsult på IT-konsultbolaget Atea.

 

Hej Susannah, berätta om ditt jobb som IT-konsult

”Jag är i grunden lite av en IT-generalist och har erfarenhet av det mesta som rör IT. Idag arbetar jag med IT-säkerhet och är verksam främst inom området PKI (Public Key Infrastructure) och certifikatslösningar, där jag hjälper våra kunder med allt från design och implementation av nya PKI-lösningar, till förvaltning och felsökning av befintliga installationer.”

”Mitt arbete är just nu uppdelat så att jag har en viss del stående uppdrag ute hos kunder i regionen, och en viss del kortare tidsbegränsade uppdrag som kan vara utspridda över landet. Detta gör att jag får resa en del i tjänsten och träffa många nya kunder, men även att jag har en del kunder som jag träffar på kontinuerlig basis och känner väl.”

Vad spännande det låter! Vad gjorde du innan du började på Atea?

”Innan jag började på Atea arbetade jag  i 15 år med IT-infrastruktur i Windowsbaserade klientmiljöer hos stora och medelstora kunder där man haft hög fokus på säkerhet. Jag har dessutom jobbat med teknisk projektledning, säkerhetsackreditering av IT-system, och har även stått som produktägare för en del säkerhetstjänster, samt har haft visst teamleadingansvar.”

Vad gör att du gillar att gå till jobbet varje dag?

”Jag gillar att lösa problem, och hitta bra lösningar för mina kunder. Problem är till för att lösas. Detta ger mig en boost, och det är det är det som sporrar mig. Jag gillar att försöka hitta exakt den rätta lösningen för varje kund, och hjälpa kunden hela vägen till mål. Det ger mig en enorm tillfredsställelse att lämna ett uppdrag med en kund som jag vet är nöjd i andra änden.”

”Jag får dessutom träffa väldigt många trevliga människor, och får se väldigt många olika verksamheter, vilket är jättekul. Sedan har jag jättetrevliga och mycket duktiga kollegor som förgyller tillvaron när man är inne på kontoret.”

“Atea investerar stora resurser på sina medarbetares utveckling och utmanar sina chefer i att skapa branschens bästa arbetsplats. På Ateas webbsida kan man läsa: Vår kultur präglas av våra värderingar, en kultur där galenskap, humor, kamratskap och framåtanda är helt naturligt.

Om du skulle ge lite stalltips till alla inom IT där ute som läser detta och vill söka jobb hos er, vad skulle det vara?

”Jag tror att det viktigaste är att man har ett engagemang och verkligen är intresserad av det man gör. Då kommer allt av sig själv. Man behöver kanske inte vara expert inom ett område direkt, men man måste vara intresserad och driven, och vilja utvecklas.”  

”Förutom det så tror jag att det är viktigt att man har en stark ansvarskänsla då det är viktigt för oss på Atea att stå för det vi levererar, och man bör ha en stark lagkänsla då vi förlitar oss på att våra kollegor finns i bakgrunden om vi behöver dem.”

Hur lyckas man bra på en anställningsintervju hos er?

”Där är nog mitt vassaste tips att man helt enkelt är sig sig själv och har läst på om oss. Jag att det bland annat finns en massa bra filmer på Youtube som ger en bra bild av Atea och vår kultur.”

Har ni någon förmån för anställda som sticker ut?

”Jag upplever att på Atea har man medarbetares hälsa i fokus där vi  bland annat får våra fem första läkarbesök betalda, har en sjukvårdsförsäkring via If… Men framför allt så motionerar vi tillsammans i Sverigestafetten. Det ser jag som en förmån.”

Atea har även ett hälsoinitiativ där de, två gånger per år, delar upp alla anställda i lag och tävlar ”med minuter i rörelse”, något som uppmuntrar medarbetarna till vardagsmotion och en bättre gemenskap. Ett annat stående inslag är att man gärna tar gående möten istället för att sitta i konferensrum.

Hur brukar ”karriärstegen” se ut hos er på Atea?

”Har man drivet och tar personligt ansvar för sin egen utveckling upplever jag att man kan gå hur långt som helst på företaget.”

Några tips till andra tjejer som vill söka sig till IT-branschen?

”Är man verkligen intresserad av IT så ska man söka sig till IT-branschen, och då är rådet detsamma för både tjejer och killar. Lär er hur saker och ting fungerar från grunden. Var nyfikna och försök hitta det område inom IT-som intresserar er mest och börja där. Arbeta sedan utåt och utöka era kunskaper. Skaffa erfarenhet gärna så nära tekniken som möjligt. Läs en kurs eller ett program i det område ni är intresserade av. Det finns massor av webbaserade kurser som är gratis för den som är intresserad.”

Sista frågan: Kan du komma på något speciellt du upptäckt om Atea som du inte visste innan du började?

”Jag visste faktiskt inte att Atea var så stora som vi faktiskt är inom våra områden. Man glömmer det ibland när man sitter ute i landet. Det finns så otroligt många kompetenta människor på Atea!”

Atea är, med ca 2400 medarbetare runt om i hela landet, ett av Sveriges största IT-konsultbolag och är ledande inom områden som IT-infrastruktur och systemintegration. 

Tack Susannah!

För dig som är intresserad av att utforska vilka lediga jobb som finns på Atea, klicka här.