Gör 2016 till ett bra, innehållsrikt och spännande år! Ställ in kompassriktningen redan nu!
Funderar du på att ta ett nytt kliv i arbetslivet? Har du funderat närmare på vart du vill egentligen?
Dagens blogginlägg handlar om att blicka framåt och lägga upp en strategisk handlingsplan de närmaste 5 åren.

Här kommer en scenario-övning som kan hjälpa dig. Utgå ifrån dina drömmar och vad som motiverar dig. Vilket skulle kunna vara ditt drömjobb?

Careerbuilder.se - planera din väg till drömjobbet

Föreställ dig att jag möter dig på gatan om 5 år
Jag möter en glad och pigg person och frågar dig vad du nu gör i arbetslivet? Du berättar entusiastiskt vad du jobbar med, i vilken bransch, på vilket företag och beskriver din roll och dina arbetsuppgifter. Du målar upp en bild över vad du verkligen önskar och hur du skulle vilja att det såg ut om 5 år, dvs din målbild. Skriv nu ner din redogörelse detaljerat.

Är bilden tydlig över vad du skulle vilja göra om 5 år?
Bra! Nu ska vi börja backa bandet.
Fråga dig själv nu vad du gjorde ett år innan du hamnade i det du just beskrivit. Var jobbade du då, hur såg din roll ut? Vad var det för bransch och företag? Vilka var dina kollegor m.m. Skriv nu ner även denna beskrivning så detaljerat som möjligt.

Gå sedan ytterligare 2, respektive 3 år bakåt i tiden från mötet på gatan och gör samma sak som ovan. Fundera på var du befinner dig vid varje tidpunkt? Hur hamnade du där? Skriv ner dina tankar så noggrant som möjligt.

Ser du den röda tråden?
Om du nu går tillbaka till var du står idag, fundera på hur du vill lägga upp det närmaste året för att haka på den tråd som du nu har lagt ut enligt ovan.

Som du märker har du själv lagt upp ett drömscenarium om var du vill vara om 5 år och sedan backat bandet ett år i taget. Vips har du fått en redogörelse och handlingsplan som du kan utveckla ytterligare!

Ha fokus på att lära dig mer om branschen och den roll du är intresserad av:

  • Vilka strategiska val kan du göra framöver för att komma dit du vill om 5 år?
  • Har du kunskapsluckor du bör fylla på?
  • Vilka erfarenheter från arbetslivet kan vara bra att ha för att successivt fylla på kompetensbanken och bli en intressant kandidat för ditt drömjobb?
  • Prata med folk som arbetar med det du är intresserad av, läs artiklar, följ fackpress, prata med HR-funktionen på något företag som jobbar i branschen.
  • Samla information och lär!

Vad kommer du att göra närmast för att röra dig i riktningen mot ditt drömjobb? När kommer du börja?

Ju tydligare du är över din målbild och de steg du kan ta, ju större sannolikhet att du kommer uppnå det du vill.

Hoppas du fått drivkraft genom denna övning!
Om du vill ha mer hjälp med att planera din väg till drömjobbet, läs mer här om vad jag som karriärcoach kan erbjuda dig.

 

Lena Severin

Cert ICF coach & Karriärcoach
lena.severin@reflectcoaching.se

reflect coaching logo