Går du i tankar att vilja byta jobb? Hur har du fått dina jobb tidigare? Genom egna kontakter eller ansökan via annons? Missa inte att kommunicera med de som känner dig!

Många företag försöker hitta talanger via sina anställda och deras nätverk. För att medarbetarna ska hålla ögon och öron öppna brukar någon form av tipsbonus erbjudas om rätt person kan hittas till en specifik tjänst. Efter att man internt sonderat terrängen och inte lyckats hitta någon lämplig kandidat, rullas rekryteringsprocessen ut på marknaden.

Nätverkande och karriär - CareerBuilder

Glöm inte att vara aktiv och marknadsför dig mot ditt eget nätverk
Du kan marknadsföra dig mot ditt eget nätverk även om du samtidigt har koll på vilka tjänster som ligger ute på annons! De som känner dig kan ju också gå i god för dig. Förvånansvärt många tror inte de har några kontakter men om du gör en noggrann kartläggning av ditt nätverk har du fler än du tror.

Fråga dig först vad du vill jobba med framöver. Är det något specifikt bolag eller en speciell tjänst du är intresserad av? Eller är du öppen för att söka brett?

Ringa in var de finns
Börja kartlägg ditt nätverk på följande sätt: Ta dig tid och fundera på vilka olika grupperingar du kommer i kontakt med och skriv ner dem. Exempelvis; dina referenser, kunder, f d kollegor, f d chefer, din fru/make/sambo/särbo, vänner, familj, leverantörer, barnens kompisars föräldrar, f d kursare, dina kontakter på LinkedIn, Facebook, Intresseföreningar, kompisar via fritidsaktiviteter, osv.

Skriv sedan ner alla namn du kan komma på i respektive grupp. Vilka är dina viktigaste kontakter?

Finslipa ditt CV där det framgår exempel på vad du kan tänka dig söka för jobb.
Det blir enklare för den som får ditt CV att hjälpa dig bevaka ditt intresse på arbetsmarknaden.

Sitt inte hemma och vänta
Ut och fiska tips! Du måste vara aktiv och hålla ditt nätverk varmt. Boka luncher eller andra aktiviteter med viktiga kontakter, ta reda på om de känner någon…..som känner någon….. skicka ut ditt CV till relevanta kontaktpersoner.

Ta kontakt med de personer du blir tipsad om och förhör dig närmare om de kan vara intresserade av din CV eller att träffa dig. Glöm inte följa upp den kontakten. Alla du kommer i kontakt med har egna nätverk, så det gäller att sprida ditt budskap och utvidga ditt nätverk med nya kontakter som kan vara ovärderliga i framtiden.

Lycka till på din fisketur. En dag kommer du att få napp!

Vi hörs snart igen

Lena Severin

Cert ICF coach & Karriärcoach
lena.severin@reflectcoaching.se

reflect coaching logo