CareerBuilder.se har under flera års tid samarbetat med organisationen Teach For Sweden som verkar för en bättre skola för alla. Vi fick en pratstund med en av Teach For Swedens lärare Olle som är utbildad kemiingenjör men som nyligen hittat sin nya karriär som lärare via CareerBuilder.se.

Hej Olle!

Berätta, du är kemiingenjör men har sadlat om till att bli lärare?

Teach For Sweden Olle

– Precis, det stämmer bra det. Jag läste det 5-åriga Civilingenjörsprogrammet med inriktning mot Kemiteknik på Chalmers och fick sedan jobb på ett bioteknikföretag tack vare mitt examensjobb. Jag jobbade på det företaget i nästan två år, men kände att jag saknade den sociala biten. Som person är jag väldigt social och är bland annat engagerad som tränare för en fotbollsskola för barn. Jag har alltid tyckt att det är roligt att jobba med barn och på den vägen är det.

”CareerBuilder.se var en av två jobbsajter där jag faktiskt kände att det fanns relevanta ingengörsjobb”

– Jag bestämde mig för att börja söka jobb och se vad som fanns där ute. Jag gick in på lite olika jobbsajter, sökte och registrerade mig. CareerBuilder.se var en av två jobbsajter där jag faktiskt kände att det fanns relevanta ingenjörsjobb. Jag gjorde en sökning på ”Ingenjör” och fick många bra, relevanta träffar. Det var även då jag snubblade jag över Teach for Swedens platsannons där de sökte personer med ingenjörsbakgrund till deras ledarskapsprogram.

Vad var det som gjorde att du fastnade för Teach For Swedens ledarskapsprogram?

– Först och främst så kändes det väldigt seriöst. Upplägget tilltalade mig och jag tyckte att det var kanon att jag kunde börja jobba som lärare nästan på en gång, istället för att gå tillbaka till skolbänken i ytterligare ett antal år. Man får först en gedigen intensivutbildning och sedan får man studera parallellt med jobbet som lärare på en skola.

Var arbetar du nu?

– Jag har fått ett jättebra jobb på Ryaskolan i Biskopsgården, en högstadieskola som ligger något under medelbetyg, där jag undervisar i kemi och biologi. Min gedigna utbildning från Chalmers kommer även väl till pass när jag märker att en elev tycker att något är för lätt. Då kan jag utmana eleven med en mer avancerad övning. Jag trivs verkligen fantastiskt bra och känner att jag gör skillnad varje dag, även om jag inte är behörig och färdigutbildad. Det är en fröjd att få komma till skolan och jag får jobba med trevliga, seriösa lärare, kollegor och rektorer som känns som något utöver det vanliga.

Vad är det bästa med jobbet som lärare?

– Det är oerhört roligt att lära ut och det är väldigt motiverande när jag märker att en elev, eller hela klassen, verkligen har förstått. Då lyser det i ögonen på dem och det känns riktigt bra. Fast det allra bästa är nog när jag lyckats få en elev att börja anstränga sig och sedan se elevens reaktion när hen börjar lyckas i skolan. Det är en helt fantastisk känsla!

Tack Olle!

Funderar du också på läraryrket?  Teach for Sweden rekryterar varje år mellan 1 nov – 1 mars varje år. Läs mer om du passar ledarskapsprogrammet här >>