Vi på CareerBuilder.se gillar inspirerande, kreativa människor med ambition och driv. Vi hade nyligen nöjet att få en pratstund med Liina Valle,  som nyligen blivit arbetslös men som har tagit tag i sin situation på ett fantastiskt sätt och nu söker jobb genom att testa nya, kreativa metoder för att synas och nå igenom bruset.

Vi blev så inspirerade av Liinas berättelse att vi bad henne dela med sig av sina historia, tankar och idéer här på vår blogg så att fler kan inspireras och komma igång med jobbsökandet.

– Mitt namn är Liina Valle, jag är 33 år gammal och bor tillsammans med min make och våra två barn i Fruängen/Stockholm. För en tid sedan nåddes jag av beskedet att jag skulle komma att bli arbetslös p.g.a. arbetsbrist på min arbetsplats. Beskedet tog mig väldigt hårt.

Jag hade rätt så nyligen bytt bransch, blivit varm i kläderna och trivdes på och med mitt arbete. Som många andra gör i denna situation så började jag med att skriva in mig och skapa en profil på en av många arbetsförmedlingssidor. Men allt kändes inte bra, jag var ledsen, stressad, jag tänkte på att jag saknar utbildning och på alla mina tatueringar och att detta kan anses som ett hinder i vissa arbeten. Jag hade svårt att finna inspirationen att sätta mig ned och söka bland hundratals jobb och det hela kändes rätt så hopplöst för tillfället.

Men så kom dagen då jag kände att nu får det vara nog. Det här går inte.

Jag vägrar helt enkelt att vara arbetslös.
Jag som är så kreativ, har oerhört många bra sidor och egenskaper så varför skulle man inte vilja anställa mig?Jag behöver bara få chansen och möjligheten att visa vad jag går för.

Frågan var bara hur jag skulle gå tillväga för att på bästa möjliga vis få möjligheten att lyfta fram mig själv, få arbetsgivare att få upp ögonen för just mig, få tips och såklart med förhoppningen om att lyckas hitta/få ett nytt jobb?

Jag började bolla idéer med min make Karl som för övrigt varit och är ett oerhört stöd i allt detta.

Tillsammans kom vi fram till och beslutade oss för att jag skulle söka jobb genom dom sociala medierna Instagram och Facebook.

Sagt och gjort.
Någon kväll senare står jag på knä och skriver ett plakat med en urusel penna och därefter fotograferar Karl mig med plakatet och bilden delades sedan på Instagram och jag skapade även hashtaggen #jagvägrarvaraarbetslös. Jag gick med i ett par grupper för arbetssökande på Facebook och delade även bilden där.

Liina vägrar vara arbetslös

Så vad hände?
Bilden fick över 200 gilla markeringar bara på någon dag i ett av forumen på Facebook, bilden delades, spreds och jag började få in  mail med tips på arbeten att söka, jobberbjudanden och fina ord från vänner, bekanta och främlingar gällande mitt jobbsökande och sättet att söka jobb på.

Men viktigast av allt är att jag p.g.a. allt detta började få tillbaka känslan av att allt kommer att lösa sig, att det här kommer att bli bra!

Trots all denna fantastiska respons så valde jag att en vecka senare dela ytterligare en ny bild. Detta då det trots erbjudanden tar sin tid med att skicka iväg ansökningar, det ska bokas in möten och intervjuer ska hållas.

Liina vägrar vara arbetslös

Under tiden är jag ju fortfarande arbetslös/arbetssökande men jag tänker inte ge mig för det! Jag vill ju få in ännu mer tips och erbjudanden som kan hjälpa mig att hitta ett jobb. Då det hela i slutändan handlar om att hitta rätt, det ska vara en matchning för både för mig och arbetsgivaren.

Genom att söka arbete på detta sätt så tycker jag att jag lyfter fram och visar arbetsgivare följande om mig:

 • Jag lyfter fram min arbetsvilja och jävlar anamma
 • Jag visar att jag är driven
 • Jag visar min kreativitet
 • Jag visar tydligt upp mig själv och mina tatueringar, vilket sparar både tid för mig och arbetsgivare/företag med ev policy kring just tatueringar
 • Med det ovannämnda så lyfter jag fram en av min starkaste sidor i vilket är effektivitet

Jag skulle kunna fortsätta men jag väljer att avsluta med det viktigaste:

 • Jag vägrar vara arbetslös

Om jag nu skulle ge några tips och råd idag till andra arbetssökande så skulle det vara följande:

 • Tro på dig själv
 • Lyft fram dina starkaste egenskaper på ett kreativt/personligt sätt
 • Fråga vad folk vad dom arbetar med, kanske får man nys om något yrke/arbete man inte visste fanns, det kan väcka nyfikenheten i en och viljan att testa något helt nytt
 • Våga ta för dig
 • Jag vet att det är svårt ibland men försök se möjligheter/lösningar istället för hinder.
 • Var inte rädd för att be om hjälp
 • Se ditt arbetssökande som en erfarenhet
 • Sist men inte minst: LYCKA TILL!

Om jag nu inte hunnit bli med jobb, så kan ni snart läsa mer om mig och min resa “Jag vägrar vara arbetslös” här på bloggen.

IMG_7700

Så länge – må gott.
Med vänliga hälsningar,

Liina Valle

 

Du som är på jakt efter ditt första jobb eller nästa steg i karriären:
Här hittar du lediga jobb i StockholmGöteborgMalmö, ÖrebroJönköping och i hela Sverige.