Förekomma utbrändhet? Bra återhämtning och pauser för att hämta inspiration är väldigt viktigt för att fortsätta vara kreativ och effektiv på jobbet. Nedan följer några tips på hur du kan stressa ner.

Välj en sport eller aktivitet där du rör dig

Under fysisk aktivitet frigörs endorfiner, också kända som lyckohormoner. Dessa leder till positiva känslor och minskar indirekt även stress. Enligt forskning räcker det med en halvtimmes jogging för att öka endorfinnivån i blodet. Men om du har svårigheter med att varva ned och tenderar att tänka på jobb även på fritiden så bör du välja en sport som kräver koncentration. Medan dina tankar fortfarande kan uppehållas av jobb när du springer eller simmar, kräver dans, tennis eller squash en hög koncentrationsnivå och därmed fullständig avkoppling från tankar på arbetet.

Stressa ner med semester

Det är välkänt att du bör ta en lång paus från jobbet minst en gång om året och åka på semester i 2-3 veckor. För att få vila och återkoppling är en timeout på spa en mycket bra idé. Förutom pooler och simhallar finns här även gym, massage, bastu och till och med yogakurser för avkoppling. En beprövad strategi för att stressa ner är att resa oftare, även om det bara gäller för ett par dagar och en hälsoresa eller en romantisk weekend kan göra underverk när det kommer till att koppla av. En kort paus kan visserligen inte trolla bort stress över möten eller problem, men det hjälper både kropp och själ att ladda batterierna. Några dagar av avkoppling emellanåt möjliggör en välbehövlig paus från vardagsproblemen. Internetsidor som mydays erbjuder ett mycket bra urval av spahotell.

Träffa vänner regelbundet

Även om det är skönt att åka hem efter jobbet, så räknas den här ”strategin” inte som den bästa för att reducera sina stressnivåer. Enligt olika undersökningar känner människor sig mer bekväma och presterar bättre på jobbet om de träffar vänner regelbundet. Det underlättar för att komma på andra tankar, uppleva positiva känslor och få distans till arbetet.

Tekniker för antistress och promenader i naturen

Många stressade personer använder avslappningstekniker, som yoga, meditation eller autogen träning. Ett avkopplande bad med valeriana, lavendel eller citronmeliss kan också ha en lugnande effekt och bidra till minskad stress. Alla som gillar att gå promenader i naturen kan bekräfta den lugnande effekt som det har på oss. För att stressa ner lättare är det ofta tillräckligt att bo nära en skog eller en park.

Gå offline

Att kolla sin mail med jämna mellanrum, surfa på internet eller läsa nyheter i sociala medier – allt detta är en dold form av långvarig stress (nyckelord: digital stress), som många inte längre kan föreställa sig vardagen utan. Men riktiga pauser betyder också att koppla ifrån ordentligt. Bara att utföra en aktivitet en timme om dagen som verkligen får oss att stressa ner kan vara mycket värdefullt. Det finns ingen universallösning för hanterande av stress, men en sak är säker: varken raseriutbrott eller agg hjälper. Förutom sport, semester och upprätthållande av sociala kontakter beskriver många guider olika strategier som visar vägen till inre lugn och därmed reducering av stress.