I en ny undersökning från CareerBuilder delar svenska arbetsgivare med sig av sina mest minnesvärda misstag kandidater har gjort vid anställningsintervjuer
STOCKHOLM, 14 December, 2011 – Förbereder du dig inför en anställningsintervju? En ny studie visar att arbetsgivare normalt avgör om du har en chans att få tjänsten inom de första minuterna. Fyrtiotre procent av svenska arbetsgivare uppgav att de vet om en kandidat är rätt för jobbet inom fem minuter efter att intervjun har börjat. Tjugotvå procent av arbetsgivarna vet vanligtvis redan inom en minut.
Undersökningen genomfördes på fler än 100 svenska företagsledare mellan den 3 – 8 juni, 2011.
När europeiska arbetsgivare ombads att avslöja sina mest minnesvärda misstag eller missöden kandidater gjort vid en anställningsintervju blev svaren följande:
1) Kandidaten hälsade på rekryteraren med en high five istället för ett fast handslag
2) Kandidaten tog med sig stresskulor till intervjun som klingade under hela tiden
3) Kandidaten kysste rekryteraren hej då
4) Kandidaten började gråta när den fick frågan “Var det svårt att hitta hit?”
5) Kandidaten missade stolen när den satte sig ned
6) Kandidaten tog med sig en gitarr och sjöng en sång
7) Kandidaten kallade rekryteraren “lilla, gamla kvinna”
8) Kandidaten kom till intervjun i en t-shirt där det stod “jag hatar att jobba”
9) Kandidaten tog av sig skorna under intervjun
10) Kandidaten sa “jag ger upp” halvvägs genom intervjun
11) Kandidaten svarade när hennes telefon ringde och avslutade inte samtalet utan gick istället igenom en shoppinglista med sin pojkvän
12) Kandidaten pratade om hur deprimerande det är att vara singel
13) Kandidaten kunde inte gå ut ordentligt genom snurrdörren efter intervjun utan försökte hela tiden tvinga dörren i motsatt riktning
14) Kandidaten frågade om rekryterarens hemadress för att i efterhand kunna skicka blommor
15) Kandidaten kom till intervjun utan att säga varken “god morgon” eller “hej” utan frågade endast var toaletten var
“Anställningsintervjuer kan vara mycket påfrestande då kandidaterna inte bara konkurrerar om den aktuella tjänsten utan även om den ekonomiska trygghet som kommer med den”, säger Jorge Vasquez, VD på CareerBuilder Nordic. “För att göra ett gott och minnesvärt intryck ska du vara väl förberedd och ha läst på ordentligt om företaget innan du går till din intervju. Förbered dig med bra idéer och relevanta frågor. Tänk även på att berätta om specifika prestationer och erfarenheter för att visa hur du skiljer dig från övriga kandidater”
Vasquez rekommenderar följande inför en intervju:
1) Läs på. Titta på företagets webbsida för att hitta information om bland annat produkter, utveckling och organisationens arbetskultur. Referera sedan till din research under intervjun.
2) Erbjud dina idéer. Gå till intervjun med fem idéer som du tror kan bidra till organisationen. Det kan till exempel vara en ny marknadsföringskampanj, nya möjligheter för företaget att öka sina intäkter eller sätt att öka effektiviteten. Det visar arbetsgivaren att du är entusiastisk över jobbet och att du tar egna initiativ.
3) Ställ relevanta frågor. Kom ihåg, det är inte bara arbetsgivaren som intervjuar dig. Du har samma möjlighet att intervjua arbetsgivaren, en rekryterare förväntar sig att du ska ställa frågor. Fråga till exempel var företagets stora tillväxtmöjligheter kommer att finnas under de kommande tre åren och hur den roll du söker till kan hjälpa att bidra till organisationen.
4) Fokusera på det positiva. Prata inte negativt om tidigare arbetsgivare även om det är befogat. Om du har sökt jobb under en längre period, fokusera på vad du har lärt dig av den erfarenheten och hur det har bidragit till din personliga utveckling.
Undersökningsmetod
En webbundersökning bland 547 företagsledare i Sverige, Storbritannien, Frankrike, Tyskland och Italien genomfördes i ett antal organisationer mellan 3 juni och 8 juni 2011. I gruppen företagsledare ingick C-nivå chefer, direktörer och chefer med rekryteringsansvar. Undersökningen utfördes online med Shape the Future, en marknadsundersökningsbyrå med säte i närheten av London som specialiserat sig på snabba online undersökningar.
Den totala urvalsstorleken i Sverige var 110, vilket ger en felmarginal på 9,3 procent vid 95 procent tillförlitlighet. Undersökningen genomfördes helt i enlighet med uppförandekoden av Storbritanniens Market Research Society.