Svenska arbetsgivares karriärsidor blir allt mer mobilvänliga. Nuförtiden är innehållet på många webbsidor mobilanpassat och skrivet i ett kortare, mer lättsmält format samt kombinerat med kortare videopresentationer, vilket gör det enklare för dig som söker jobb att göra snabb research om vilka karriärmöjligheter som finns, få en känsla för företagskulturen osv.

Många arbetsgivare erbjuder även även möjligheten att skicka in en ansökan med hjälp av molntjänster och sociala nätverk, vilket underlättar för dig som surfar mycket medan du är på språng. Frågan är bara – är du en mobilanpassad jobbsökare? Om inte, så bör du läsa vidare.

6 av 10 har en mobilanpassad karriärsida

6 av 10 arbetsgivare uppger i en undersökning som CareerBuilder.se har genomfört att de har en mobilanpassad karriärsida. En mobilanpassad karriärsida, eller webbsida, innebär kortfattat att webbsidan fungerar bra, laddar snabbt och är läsbara på mobila enheter som smartphones och surfplattor.

Ansök snabbt med en profil i sociala nätverk eller via molntjänster

Många arbetsgivare uppger även att de kan ta emot ansökningar från mobila jobbsökare både via LinkedIn och molntjänster som Dropbox och Google Drive.

För dig som söker jobb så innebär detta att du inte längre behöver sitta framför din dator och ha tillgång till din egen hårddisk eller ditt CV i traditionellt Word-format, vilket underlättar oerhört mycket när du till exempel surfar på tåget och snubblar över det där drömjobbet som du få iväg en ansökan till på en gång.

 Så här blir du en mobilanpassad jobbsökare på 10 minuter:

  • Börja med att fundera över när på dagen du vanligtvis spenderar mycket tid på mobilen och planera in jobbsökande under denna tid. Istället för att försöka ta dig till nivå 134 i Candy Crush, bokmärk dina favoritjobbsajter i mobilen och använd tiden till att söka jobb.
  • Skapa ett gratiskonto på en så kallad ”molntjänst” som Dropbox eller Google Drive. Om du redan har en Gmail-adress så är det allra smidigaste att välja Google Drive, då alla Googles tjänster är sammankopplade och lirar bra tillsammans. Ladda sedan upp ditt CV och personliga brev (Word eller pdf) på den tjänst du valt.
  • När det sedan är dags att söka jobb så klickar du på ”Ansök med Dropbox”, ”Ansök med LinkedIn” eller liknande istället för den gamla vanliga ”Bläddra…”-knappen som låter dig ladda upp en fil från din dators hårddisk. Troligtvis behöver du endast fylla i din kontaktinformation och sedan är din ansökan redo att skickas. Enkelt!
  • Skapa prenumerationer på lediga jobb i din bransch och/eller på din ort. Genom att prenumerera på relevanta lediga jobb på din ort hos jobbsajter som CareerBuilder.se kan du hantera hela ditt jobbsökande snabbt och enkelt via mobilen och via din e-postinkorg. Du får då tips om passande jobb direkt till e-posten istället för att behöva lägga tid och onödig mobildata på att gå in på olika jobbsajter och göra sökningar varje dag. Smart va?