Arbetssökande gör sig själva en björntjänst när de skickar iväg en ansökan med för mycket information. Rekryterare har varken tid eller tålamod att sålla bland irrelevanta, omfattande CVn.

Nedan listar vi nio punkter du med fördel kan utelämna från ditt CV och förklarar varför.

1. Intressen och fritidsaktiviteter
Om dina intressen och fritidsaktiviteter inte har något med tjänsten du söker att göra finns ingen anledning för dig att inkludera dem. Vill du visa på samband mellan dina fritidsaktiviteter och anställningen, gör det i ditt personliga brev. Eller ännu bättre, spara dina intressen till intervjun då du sannolikt kommer få frågan vad du gillar att göra utanför arbetet.

2. Stavfel och grammatiska misstag
De flesta arbetsgivare förutsätter att om du tycker att det är ok att skicka iväg en ansökan full av stavfel och grammatiska misstag har du troligtvis samma brist på intresse för det arbete du gör som anställd på deras företag. Stavningskontroller plockar upp många fel men täcker inte allt. Har du till exempel arbetat sent nattskift? Eller har du glömt att inkludera ”f” mellan ”i” och ”t”? Låt någon se över ditt CV innan du skickar iväg det till en potentiell arbetsgivare.

3. Personliga attribut
Din längd, vikt, ålder, ras eller religion är alla oviktiga för en rekryterare. Även om det är olagligt för arbetsgivare att diskriminera sökande på grund av någon av dessa faktorer kommer vissa att gör det ändå. Se till att all information i din ansökan är relevant för jobbet.

4. Alltför detaljerad beskrivning
En rekryterare behöver inte känna till detaljerna i varje arbetsuppgift du någonsin haft, på varje jobb du någonsin haft. Det är för mycket information och hälften är oftast inte relevant. Arbetsgivarna vill kunna se vid första anblicken om du är en passande kandidat eller inte så välj ut de delar som är mest relevanta för den tjänst du söker och utelämna resten.

5. Falsk information
Ingen vill anställa en lögnare. Säg inte att du har en magisterexamen om du bara har tagit kandidatexamen, säg inte att du för närvarande är anställd vid ett företag om du nyligen har fått sparken, säg inte att din lön var 20 procent högre än vad den egentligen var. Allt du uppger för en arbetsgivare kan verifieras så var ärlig.

6. Galna färger och typsnitt
Få rekryterare föredrar att läsa en ansökan skriven på fluorescerande papper, täckt av galna teckensnitt och symboler. Använd ett typsnitt i svart som är tydligt att läsa. För mycket krusiduller kommer att göra din ansökan svårläst och risken är hög att den inte kommer att läsas alls.

7. Alltför privat information
Bifoga aldrig länkar till personliga hemsidor där du delar med dig av privata foton. Konstiga e-postadresser kan också uteslutas. Arbetsgivare är mindre benägna att svara på mail från partyprinsessan@gmail.com än AJohansson@gmail.com.

8. Negativitet
Skriv aldrig något negativt i din ansökan utan håll ditt CV 100% positivt.
Nämn inte skälen till att du slutade på ditt förra jobb. Om du blev avskedad, ta enbart upp det om du blir tillfrågad. Tänk på att aldrig skriva något illa om en tidigare arbetsgivare.

9. Ditt CV ska representera din erfarenhet
All information på att ditt CV ska representera din erfarenhet. En rekryterare ser hellre en sammanfattning av dina kvalifikationer som visar dina prestationer och bakgrund än ett allmänt uttalande som ”att få en heltidstjänst vid ett finansiellt institut”.

Läs mer här om hur du skriver ett CV och exempel på CV mallar.