Visste du att Oscar-vinnaren Morgan Freeman fick spela sin första ledande roll som 52-åring? JRR Tolkien var till och med 62 år gammal när hans mästerverk “Sagen om ringen” släpptes. Professionell framgång handlar alltså inte om ålder. Det är dock inte alltid lätt att hitta ett jobb för sökande över 50 år. Ofta behöver man kämpa med fördomar och behöver övertyga arbetsgivare om sina fördelar.
Vi på CareerBuilder delar med oss om våra bästa tips i ditt jobbsökande.

Även om åldersdiskriminering är förbjuden betyder det inte att den inte existerar. Många arbetsgivare har fördomar mot äldre arbetstagare; att de är för dyra, för omotiverade och inte förstår modern teknik. Även om olika studier regelbundet bemöter dessa myter, har stereotyperna tyvärr inte försvunnit.

Men det borde inte vara en anledning för dig att vara mindre optimistisk om att påbörja din ansökan. Om du är över 50 år är nyckeln till framgångsrik jobbsökning inte bara att bryta gemensamma fördomar, men framförallt att visa arbetsgivarna det mervärde du kan ta med till verksamheten utifrån alla dina år av arbetslivserfarenhet.

Våra 5 bästa tips för dig som är 50+.
1 Gör ditt CV och personliga brev ålderslöst

Eftersom din ålder inte spelar någon roll när du ansöker, behöver du inte understryka det för potentiella arbetsgivare. Det är heller inte nödvändigt att nämna varje jobb du haft under din karriär i ditt CV. Begränsa din arbetslivserfarenhet till de senaste 10 till 15 åren och fokusera på de positioner som är relevanta för jobbet du söker till. Nämn din universitetsexamen eller yrkeskvalifikationer, men utan att ge ett visst datum. Ditt brev bör också formuleras tidlöst och betona dina färdigheter och kvalifikationer.

2 Stå ut från mängden

Genom din arbetslivserfarenhet och många års arbete med olika kollegor har du förvärvat färdigheter och kunskaper som yngre medarbetare inte har. Genom att betona dessa styrkor sticker du ut från andra sökande. Det kan inkludera din arbetsetik, ditt omdöme, din ledarskapsförmåga och förmågan att lösa problem och konflikter. Kom dock ihåg att övertyga arbetsgivaren i ansökan med konkreta exempel på dina mjuka färdigheter.

3 Minska arbetsgivarens oro

I det personliga brevet och i intervjun gäller det att adressera den oro som en arbetsgivare kan ha om att anställa en äldre arbetstagare. Till exempel kan du nämna din flexibla ledarstil, din tekniska kunnighet, din förmåga att lära dig eller din vilja att arbeta för en yngre chef. Innan du går in i en arbetsintervju bör du också kunna underbygga dina argument med konkreta exempel. Vilka delar av ditt tidigare arbete har du behärskat med modern teknik, vilka specifika erfarenheter har du fått av att arbeta med yngre kollegor, och hur har din ledarstil utvecklats under åren?

4 Aktivera ditt nätverk

Många av de äldre sökandena som söker ett jobb för första gången i år eller på flera decennier kommer att se att saker har förändrats när det kommer till att söka jobb. Men med många års yrkeserfarenhet kan du förmodligen förlita dig på ett välutvecklat affärsnätverk. Dra nytta av det och berätta för dina kontakter att du letar efter ett jobb och därför ser fram emot hänvisningar och nya kontakter. Använd sociala medier för att utöka ditt nätverk och för att påskynda jobbsökningen.

5 Fokusera på småföretag

Som senior kandidat har du ofta bättre chanser om du fokuserar på små och medelstora företag. Å ena sidan finns det helt enkelt fler, å andra sidan söker dessa företag ofta efter erfarna anställda som kan använda sin kompetens för att bygga eller utöka verksamheten. I vissa branscher har äldre arbetstagare utmärkta möjligheter eftersom många års yrkeserfarenhet ses som särskilt viktigt och därför uttryckligen önskad. Till exempel inom:

  • sjukvården (läkare, apotekare, terapeuter, nutritionister)
  • grossist och detaljhandel (försäljningsrepresentant, försäljningschef, säljare)
  • IT-branschen (IT-forskare, systemanalytiker, programmerare, användarstöd)
  • marknadsföring (marknadsföring & PR-chefer, reklamare, försäljningschefer)
  • transport (ambulansförare, bussförare, lastbilschaufför, kurir och leveransservice).

Vill du ha idéer om lediga jobb att söka till? Klicka då in på CareerBuilder.se och se de lediga jobb vi har ute för seniora positioner just nu. Kanske ett av dem passar dig?

Lycka till med jobbsökandet!