För många är tanken på att jobba hemifrån lockande och det låter som en dröm att få slippa resan in till jobbet varje dag samtidigt som man får designa sitt eget mysiga kontor. Att jobba hemifrån passar dock inte för alla. Passar din personlighet för att jobba hemifrån?

jobba hemifrån

Motivation
När du jobbar hemifrån måste du förlita dig på dig själv för att hålla motivationen uppe. Du är själv på din arbetsplats och utan en chef på ”kontoret” eller kollegor bredvid dig kan det vara en utmaning att inte tappa fokus. Tänk på att ha fasta arbetstider som du håller, inklusive en fast lunchrast, ta raster och se även till att ha en dedikerad, avskärmad arbetsplats hemma, gärna ett eget rum som blir ditt kontor, så att du enklare kan skilja på jobb och privatliv.

Om du har en naturlig fallenhet för att motivera dig själv eller är entreprenöriell som person kommer du dock säkert att trivas som fisken i vattnet.

Frihet under ansvar
Många föredrar att jobba utan konstant styrning från chefen eller ständig interaktion med kollegor, men detta innebär inte nödvändigtvis att de jobbar som bäst självständigt. Om du har lätt för att distraheras på ett kontor och detta påverkar kvaliteten på ditt arbete negativt kan distansarbete vara optimalt för dig. Om du istället är en person som tappar fokus när du jobbar själv kanske du bör överväga att jobba på kontor tillsammans med kollegor som håller dig motiverad och fokuserad.

Kommunikation
Bara för att du jobbar hemifrån betyder det inte att du kan sluta kommunicera med kunder, kollegor och chefen. Det kan dock innebära att du måste hitta alternativa sätt att kommunicera effektivt på distans. Det kan till exempel innebära att du måste bli tydligare i din kommunikation, hitta andra verktyg för att samla in den information du behöver eller hitta verktyg för att chatta eller hålla i videokonferenser och webinar.

Problemlösning
När det gäller problemlösning på jobbet kan ibland det lättaste sättet att lösa ett problem vara att traska över till kollegans skrivbord. När du jobbar hemifrån har du inte samma möjligheter att snabbt hugga tag i en kollega och prata igenom en utmaning. Om du är företagsam av naturen, gillar problemlösning och har ett välutvecklat kritiskt tänkande så kommer du dock helt säkert att hitta sätt att ”traska över” på distans.

Beslutsfattande
När man jobbar hemifrån krävs en annan typ av beslutsfattande än när man sitter på ett kontor med andra kollegor. Oavsett om du driver eget företag eller om du är anställd på distans måste du ofta förlita dig på din egen förmåga att fatta beslut. Om du känner dig bekväm med att ta egna beslut så blir detta säkerligen inget problem, men eftersom att du inte har en skrivbordsgranne eller kollegor nära till hands för att rådfråga, tänk igenom dina ”snabba beslut” en extra gång för att säkerställa att du har all nödvändigt beslutsunderlag och drar rätt slutsatser.