Vi på CareerBuilder.se gillar inspirerande, kreativa människor med ambition och driv, så när vi såg studenten Robins inlägg ville vi veta mer om hur han valt att söka jobb. Han har valt att sticka ut i sitt jobbsökande genom att göra en musikvideo. Den har på kort tid fått över 100 000 visningar och lett till flera jobbintervjuer och även besök i podcasts.

Hej Robin!

Berätta om hur du kom på idén med att söka jobb med en musikvideo!

Jag pluggar digital marknadskommunikation och i höstas skulle vi ut på praktik. Jag vet inte riktigt hur idéen föddes, men eftersom jag tycker om att stå framför kameran så tänkte jag att jag gör en video och söker praktik med den. Jag tog hjälp av min vän som är jätteduktig på video och så skrev vi ett manus och gick ut och filmade. Den videon blev viral och det var cirka 70 företag som hörde av sig till mig.

När det var dags att söka jobb tänkte jag att jag behövde toppa det på något sätt. Jag har en annan kompis som pluggar musikproduktion och efter den första videon spelade vi in en låt bara för skojs skull och märkte att det var kul att spela in musik. Då kom vi på att vi kan göra det till en jobbsökarmusikvideo också. Så då tog fram en låt och låttext där jag sjöng och han fick mig att låta hyfsat.

Hur kom du fram till vad du skulle ha med ?

När vi skrev texten stod jag för marknadsföringsdelen medan min kompis stod för hur man gör en bra låt. Jag har sökt en massa jobb i mina dagar, så det jag visste att jag ville ha med var vad jag har gjort, vad jag kan och att jag ville trycka lite extra på vad jag vill göra, för jag inte tycker att det syns så ofta i personliga brev och CV:n.

Jag har en del videografer i min bekantskapskrets, så tanken var att göra en riktig ”high production”-musikvideo där jag står i en studio med bra ljus och sjunger i en mick. Sedan kom Corona och jag fick tänka om. Men jag kom på att jag kunde göra det som ett videomöte istället, då alla kunde relatera till det. Så det var otroligt bra tajming, plus att jag kunde filma den hemifrån i mitt eget vardagsrum med min mobil.

Vad har du fått för uppmärksamhet efter du lagt upp videon?

Jag la upp det på Linkedin, men egentligen skulle jag kanske lagt upp den på TikTok. Jag tror man måste ha örat mot rälsen för att de vart man kan få uppmärksamhet. Jag la upp det den 20 april och jag håller koll hela tiden. Nu är den uppe i 103 000 visningar och 1 000 kommentarer. Det är jättehäftigt för mig som tävlingsmänniska, då min praktiksökarvideo kom upp i 1 700 likes och 200 kommentarer och 55 000 visningar, så musikvideon krossar det rekordet, vilket jag är nöjd med. Det har även blivit ett par jobbintervjuer och ett par podcastbesök, så det kanske kan generera ännu mer, vilket är kul.

Vad är fördelarna med en musikvideo?

Man kan visa så mycket mer personlighet. Det är många som inte är bekväma med att sälja sig själva via text och då kan video vara ett bättre medium, även fast många är obekväma framför kameran också. Jag tror det handlar om att hitta vad man är bekväm med, om det är text eller video eller ljud och använda det till sin fördel. För om man kan visa mer personlighet så sticker man ut. Det finns bara en av dig, så visa det.

Vad har du för tips för de som vill göra en egen musikvideo?

Om du både är bekväm framför kameran och har en bra sångröst då är det guld, då är det bara att göra. Om man bara ska söka med video så är det bara att visa sin personlighet, det sålde hela videon. Jag vet att många tycker det är läskigt att våga vara sig själv och visa upp det för hela världen. Allt som du behöver göra är att vara som du är med dina kompisar, fast ställ en kamera framför. Jag tror inte folk vill se de mallar som alla har när de söker, för det sticker inte ut, utan det försvinner i bruset. Personlighet är A och O tror jag. En musikvideo kan du dessutom ändra tills du är nöjd.

Vad händer framåt?

Det har öppnat upp för väldigt många idéer, till exempel att starta eget eller göra en till musikvideo för det finns en annan låt som ligger och samlar damm. Det här har gett mig så många möjligheter, så jag funderar på vart jag ska ta det härnäst. Men jag försöker ta en sak i taget och just nu är det intervjuerna och podcastbesöken. Sen vore det bara kul att hamna på en härlig arbetsplats med härliga människor.

Tack för inspirationen och tipsen Robin! Lycka till på jobbintervjuerna!

Låter en videoansökan som något du vill testa på? Klicka här för att läsa våra tips. På CareerBuilder.se hittar du även de lediga jobb vi har just nu (men kanske inte imorgon!).

Du kanske även är intresserad av: