Ditt CV kan vara det första intrycket som en potentiell arbetsgivare får av dig – men glöm inte att det också måste lämna ett faktiskt intryck. Rekryterare ser massvis med CV:n, vilket innebär att just ditt CV inte bara måste vara tydligt, det måste också vara minnesvärt. Och hur kan du vara säker på att någon lägger märke till ditt CV på dagens jobbmarknad, där det bland vissa tjänster råder hög konkurrens mellan jobbsökarna? För att hjälpa till på vägen ger vi dig därför fyra tips om hur du skriver ett CV som sticker ut från mängden.

1. Less is more

Tänk på att inte överbelamra ditt CV. Som jobbsökare vill man gärna få in så mycket information om sig själv som marginalerna tillåter, men det gör det svårare för rekryteraren att hitta den mest relevanta informationen om dig. Kom ihåg att syftet med CV:t är att få komma vidare till en intervju. Lägg istället upp lagom många detaljer i CV:t för att få en anställande chef att vilja veta mer.

Tänk på att arbetsgivarna får in många CV:n som de behöver se över och därför inte lägger mycket tid på varje individuellt CV – åtminstone inte tidigt i ansökningsprocessen. Ju lättare ditt CV är att läsa, desto mer sannolikt är det att det faktiskt läses. Använd korta meningar i punktform som gör ditt CV enkelt att scanna av.

2. Anpassa utifrån jobbkraven

Inga jobb är exakt likadana och det CV du ansöker med borde inte heller vara det. En arbetsgivare vill veta att en kandidat faktiskt är entusiastisk över den lediga positionen och om du alltid skickar ett likadant CV med irrelevant information ger det intryck av att du inte ansträngde dig i din ansökan. Som arbetssökande bör därför ditt CV alltid anpassas för att passa jobbkraven. Plocka ut 2-3 punkter ur jobbannonsen du vill ansöka till och skriv om hur du lever upp till dem i ditt CV.

3. Uppmärksamma prestationer

För att sticka ut räcker det inte att bara lista de kunskaper du har som matchar arbetsgivarens behov. Ge bevis på att du faktiskt har de färdigheter du skrivit om och ge exempel på hur du har använt dem tidigare, helst med siffror. Genom att kvantifiera eller specificera din tidigare arbetslivserfarenhet kan du visa vad du hjälpt tidigare arbetsgivare att uppnå. Till exempel, istället för att skriva att du ”öppnat nya konton och sålt till befintliga kunder”, stick hellre ut hakan och skriv att du ”skapade en ny pipeline på 3 miljoner kronor och säkrade 18 nya kunder”. Det gör dina professionella prestationer mer konkreta för den som rekryterar.

4. Digital närvaro

Förr kunde jobbsökare kontrollera informationen ett företag hade om dig genom informationen på ditt CV, men numera är hela Internet ditt CV. Det är därför daterat att tro att det pappersark du skriver dina referenser på är det enda som betyder något. Det är bara en del av dig, din digitala närvaro är lika kritisk. Trots det är ditt CV fortfarande ett viktigt verktyg i att hitta jobb, men inte hela lösningen. Framgångsrika jobbsökare bygger upp sitt personliga varumärke på nätet och har ett CV som fungerar som en förlängning av all den informationen. Se därför till att styra den information som finns om dig på nätet och testa att googla dig själv för att se vad som kommer upp.

Gav vi dig några nya tips som du vill uppdatera ditt CV med eller kanske är det dags att söka till nästa jobb? Du hittar som vanligt massvis av lediga jobb på CareerBuilder.se, kanske tar du ditt nästa steg i karriären idag?

Du kanske även är intresserad av: