I augusti och september, när semestrarna är över och skolorna har börjat om, är det många som byter jobb. Kanske har de landat ett nytt jobb precis innan sommaren, eller kanske har de sökt och fått ett jobb precis efter sommaren.

Det betyder även att många arbetsgivare är väldigt aktiva och söker många nya medarbetare för att ersätta kollegor som gått vidare till något annat. Här har du som söker jobb chansen att komma in på en arbetsplats snabbt, så missa inte chansen.

Samtidigt kanske du själv känner att du fortfarande är i semester-mode och inte riktigt kommer igång, fast du borde.

Här får du några snabba tips på hur du kommer igång med ditt jobbsökande efter semestern:

  • Du har kanske redan funderat på detta hela sommaren, men ha en tydlig riktning med ditt jobbsökande. Vad vill du jobba med och i vilka branscher? Heltid? Deltid? 75%?
  • Uppdatera ditt CV så att det reflekterar dagsläget och så att rekryterare som filtrerar på CV:n som uppdaterats inom 1-3 månader verkligen ser ditt CV. Här hittar du även tips som hjälper dig att göra ditt CV optimerat och sökbart.
  • Uppdatera din LinkedIn-profil så att även den reflekterar dagsläget och ”slå på” funktionen som visar att du är aktivt jobbsökande.
  • Sätt din inkorg i arbete. Att söka jobb kan ta mycket tid i anspråk, därför är det viktigt att hitta smarta sätt att effektivisera och minimera tidstjuvar. Jobbrekommendationer per mail och sparade jobbsökresultat från jobbsajter sparar mycket tid. Genom att registrera dig för jobbmail, matchmail, jobbtips eller vad de än kan heta så kan du göra din e-postinkorg till en central plats för ditt jobbsökande istället för att gå in på flera olika jobbsajter och göra samma sökningar flera gånger.
  • Med tanke på att många arbetsgivare har bråda dagar och tomma stolar att fylla – var noga med att berätta för dem att du är tillgänglig med kort varsel, om du är det. Detta kan ge dig en konkurrensfördel framför andra kandidater.
  • Kartlägg ditt personliga nätverk, håll koll i sociala medier och prata med vänner och tidigare kollegor eller studiekamrater. Berätta lite diskret att du just nu ser dig om efter något annat och uppmuntra dem att hålla ögonen öppna på sin arbetsplats ifall att någon lämplig tjänst skulle öppnas upp.

Lycka till!