Just nu är det fler än vanligt som sköter sitt arbete på distans och det snabbar på den digitala omställningen även i rekryteringsprocesser, då allt fler vill ta intervjuer via videomöten istället för att ses.  De kan ses som komplement till traditionella fysiska anställningsintervjuer, då det både är tidseffektivt och underlättar då arbetsplatsen och kandidaten kanske inte är i samma stad.

Videointervjuer är ofta mer personliga än traditionella telefonintervjuer men kan, av naturliga skäl, kännas mer opersonliga än det personliga mötet. För dig som inte är van med att prata framför en kamera kan det därför kännas extra pirrigt att bli intervjuad över Skype eller liknande och det är mycket nytt som du behöver tänka på för att intervjun ska bli riktigt bra.

Rigga upp

 • Börja med att hitta en tyst plats utan störande bakgrundsljud, eko eller ljud utifrån. Finns det något mer störande än när man pratar i telefon eller över video och någon drar igång en borrmaskin eller gammal gräsklippare i bakgrunden?
 • Hitta en plats med neutral bakgrund, som en vägg eller bokhylla, snarare än framför en dörröppning. Om resten av rummet syns i kameran, se till att städa upp så att det ser representabelt ut.
 • Se över ljuset, så att det inte ser ut som att du sitter i en mörk och murrig källare eller så att du får solen i ansiktet och tvingas byta plats mitt under intervjun.
 • Testa tekniken och se till så att du laddat ner rätt program du behöver till datorn eller mobilen, så att du känner dig bekväm och vet hur det kommer se ut innan intervjun. Kanske hinner du även testa att ringa till en vän innan?

Inför intervjun

 • Stäng ner alla tänkbara digitala distraktioner som mail och sociala medier så att inga pling stör dig under intervjun och du tappar tråden.
 • Klä dig professionellt, fixa håret, sminka dig/raka dig precis som om du skulle gå på en vanlig anställningsintervju. Tänk på att mycket av självförtroendet sitter i kläderna och känslan av att ”se snygg ut”.  Men om du hellre har mjukisbyxor på dig är det ingen som märker det, så länge du inte ställer dig upp.
 • Förbered eventuella dokument som CV, personligt brev eller arbetsprover så att du har snabb access till dem, ifall att du behöver kolla upp något.
 • Ha ett glas vatten redo ifall att du blir torr i munnen eller du får en host-attack.

Under intervjun

 • Kom i tid till din videointervju, precis som du hade gjort inför en vanlig anställningsintervju.
 • När intervjun startar, försök att titta in i kameran så att du får ögonkontakt med personen på andra sidan och undvik frestelsen att titta på dig själv på skärmen. Det bästa brukar vara att ta videomötet från en laptop som står stadigt på bordet snarare än från din telefon.
 • Precis som på en traditionell anställningsintervju så är det viktigt att tänka på hållning och kroppsspråk. Gunga inte på stolen och undvik andra störande moment som att fippla med en penna eller knappra med naglarna i bordet.
 • Sist men inte minst: slappna av, var dig själv och le!

Tycker du ändå att det känns knepigt med videomöten? De vanligaste anledningarna till att man som kandidat föredrar att ses fysiskt, är att man vill få en mer personlig relation till den som intervjuar och att man vill få en känsla för arbetsplatsen och företagskulturen. Se därför till att förbereda frågor kring det att ta upp på intervjun och om möjligt se ifall den du pratar med vill göra en liten rundvandring på kontoret!

Lycka till!

Är det dags att söka till nästa nya jobb? Du hittar som vanligt tusentals lediga jobb på CareerBuilder.se, kanske tar du ditt nästa steg i karriären idag?

Du kanske även är intresserad av:

Hur hanterar du frågor under anställningsintervjun?

4 tips för dig med timanställning