Sex myter om jobbsökning avlivas

Alla vill komma med goda råd till jobbsökande, och även om många är användbara är en del råd värdelösa. Eftersom arbetsmarknaden ständigt förändras kan idéer som en gång fungerade väl nu vara oanvändbara. Det innebär inte att du ska vara misstänksam mot allt du hör, men det kan vara bra att känna till några av myterna om jobbsökning:

Myt nr. 1: Ditt cv får inte vara längre än en sida. Om det är längre än så kommer rekryterarna inte att läsa det.

Det är få arbetsgivare som är så stränga att de skulle slänga ditt cv för att det är mer än en sida långt. Det viktiga är att det är intressant att läsa, att det är särskilt anpassat till den tjänst du söker – och kanske allra viktigast – att det är felfritt. Hela 84 procent av de chefer som Robert Half International intervjuade sa att det bara krävs ett eller två skrivfel i ett cv för att de ska stryka en kandidat till en ny tjänst. 47 procent sa att ett enda skrivfel kan vara den avgörande faktorn. Ett cv på en sida kan vara lämpligt om du har mindre erfarenhet, men med fem års erfarenhet eller mer kan du behöva ytterligare en sida för att beskriva din arbetslivserfarenhet och dina meriter. Men tänk på att aldrig ha med irrelevanta detaljer som kan få rekryteraren att tappa intresset!

Myt nr. 2: Det är ingen idé att be om att få komma på intervju till ett företag som inte ska anställa.

Även om företaget inte planerar att rekrytera någon personal inom den närmaste tiden kan du kanske få till en informell intervju. Försök stämma möte med någon – helst en rekryterare – som kan berätta mer om företaget och besvara de frågor som du inte hittar svaret på i företagets reklambroschyrer eller på nätet, till exempel dess kortsiktiga och långsiktiga affärsmål. Många arbetsgivare är villiga att ge dig en stund av sin tid om du visar ett genuint intresse. En informell intervju leder förmodligen inte till något jobberbjudande, men du bygger upp ett professionellt nätverk och kan samtidigt få reda på framtida jobbtillfällen inom företaget.

Myt nr. 3: Om du har sökt en tjänst och inte fått något svar har tjänsten med största sannolikhet tillsatts.

Bara för att ett företag inte har kontaktat dig betyder det inte att det inte finns något intresse. Det är inte ovanligt att rekryterare har så mycket att göra att det dröjer upp till två månader efter att jobbannonsen publicerats innan de kontaktar kandidater. Bli inte besviken utan ta i stället saken i egna händer och ta reda på hur du ligger till! Så mycket som 94 procent av cheferna i Robert Half Internationals undersökning sa att kandidaterna bör kontakta rekryteraren efter att ha skickat in sin ansökan. 82 procent rekommenderade att de sökande tar kontakt – antingen via e-post, per telefon eller i ett personligt brev – inom två veckor efter att ha skickat in sitt cv.

Myt nr. 4: De mest kvalificerade kandidaterna får alltid jobbet.

Arbetsgivare vill anställa personal som kan utföra arbetet och jämför därför noggrant kandidaternas utbildning, färdigheter och erfarenhet med vad som krävs för tjänsten, men de följer också sin intuition när de ska fatta beslut. 46 procent av cheferna i Robert Half Internationals undersökning sa att de i hög grad förlitar sig på instinkt när ska rekrytera. 49 procent går åtminstone då och då på magkänslan. Det som får en arbetsgivare att intuitivt vilja anställa någon är ofta ”mjuka” egenskaper, det vill säga hur väl du passar in i gruppen. Om du är intresserad av lediga jobb där du bara uppfyller minimikraven bör du därför inte lägga den på hyllan direkt. Din personlighet kan göra dig lika attraktiv som någon med mer erfarenhet än du.

Myt nr. 5: Det finns inget utrymme för löneförhandling på dagens arbetsmarknad.

Efterfrågan på kunnig personal är fortfarande större än utbudet i flera branscher. Kandidater med erfarenhet och expertkunnande inom området får ofta erbjudanden från flera håll. Genom att undersöka hur mycket någon med liknande kvalifikationer på ditt område tjänar kan du välja det bästa erbjudandet och förhandla fram en skälig lön.

Myt nr. 6: När det är tuffa tider bör du ta det första jobberbjudandet du får.

Om du har sökt jobb länge kan du känna dig pressad att acceptera första bästa erbjudande, men försök att undvika att tacka ja till en tjänst som kanske ger dig mer bekymmer än glädje. Att stå ut med ett jobb som du hatar, oavsett om det är i en vecka eller ett år, kan vara ett bakslag för din karriär och ditt välbefinnande. I vissa situationer måste du kanske nöja dig med något som är allt annat än perfekt, men ha inte dåligt samvete för att du väntar på en attraktivare tjänst om du har ekonomisk möjlighet till det!

Det är ofta smart att ta emot råd från olika håll när du söker jobb. Men jobbsökning är ett detektivarbete och du kan stöta på ledtrådar som är något vilseledande. Att känna till vanliga myter i ett tidigt skede kommer att göra din jobbsökning mycket effektivare och hjälpa dig att få den jobbet du vill ha.

Robert Half International Inc. är världens främsta och största specialiserade bemanningsföretag med ett globalt nätverk bestående av över 350 kontor i Nordamerika, Europa, Asien, Australien och Nya Zeeland. Om du vill veta mer om våra karriärtjänster kan du besöka deras webbplats på www.rhi.com.

Sök lediga jobb här.