Har du en känsla av att du är underbetald för det arbete du utför? Om den schablonmässiga löneökningen inte täcker dina levnadsomkostnader kan det vara dags att fatta mod och be om en löneförhöjning. Du kommer inte att vara ensam, enligt det icke vinstdrivande företaget World At Work, kommer 92 procent att få löneförhöjning i år.

Men att få din del av lönebudgeten är inte bara en fråga om “ingen ruter, inga klöver”. Det är istället en konst och en vetenskap att be om – och få – ett bättre löneavtal.

Ge dem bevis 
Enligt Jack Chapman, författare till Negotiating Your SalarySå kan du tjäna 5000 kr i minuten, är det bästa sättet att få en löneförhöjning att konkret visa dina meriter och att sätta upp framtida mål. “För dagbok eller gör anteckningar över saker som du utfört väl och ge dem bevisen i form av ett PM på en sida med de bästa prestationerna”, säger Chapman.  “Se till att ha ett samtal med din chef och säkerställ att ni är överens om dina bedrifter och framtida mål.”

Visa integritet 
Att skryta med sina bedrifter kan vara en utmaning för många som söker löneförhöjning. “Jag upprepade mina skäl för en löneförhöjning om och om igen i huvudet”, säger Jennifer M. som är advokat på en liten privat högskola. “När jag träffade mina arbetsledare, tog jag det inte personligt eftersom det handlade om affärer.

Jag agerade som om jag bad om löneförhöjning för någon annan”, fortsätter Jennifer. “Jag bad inte om ursäkt för att jag bad om mer pengar och tog inte diskussionen personligt.” Jennifers metod lönade sig och hon fick en avsevärd löneförhöjning.

Chapman säger: “Du måste se det som ett spel – gå till mötet med en siffra i huvudet. Om din chef erbjuder dig mindre än den siffran, svara med ett ord på fyra bokstäver: ‘hmm’.” Med ett icke förpliktande svar kastar du tillbaka bollen till din chef som kan känna sig tvungen att fylla på potten.

Inte ditt problem.
Företagsnedskärningar, tajta budgetar och anställningsstopp är vardagsmat på många företag. Och alltför ofta tror anställda att det inte finns utrymme för löneförhöjningar.

“De flesta människor resignerar helt enkelt och menar att löneförhöjningar ligger utanför deras kontroll – företaget beslutar om dem och det finns ingenting man kan göra”, säger Chapman. “Ibland är det just när det är som svårast för företaget som det är bäst att be om löneförhöjning.”  Om företagsnedskärningar har lett till färre anställda med mer ansvar kan du ha ett giltigt skäl till att få mer betalt.

“Ja, chefen” 
Ibland kan den enkla konsten att göra vad chefen vill betala sig när det gäller löneförhöjning. Chapman uppmanar alla som söker löneförhöjning att “göra ditt jobb som chefen önskar under 10 veckor”.  Även om det verkar okomplicerat är det ofta den svåraste delen i en löneförhandlingsprocess.

Nej betyder inte (alltid) nej  
Ibland är en arbetsledares händer verkligen bakbundna och det finns ingen möjlighet till löneförhöjning. Men det betyder inte att du inte kan få bättre förmåner eller ett bättre avtal. Chapman rekommenderar att du ber om en engångsbonus som kan vara lättare att godkänna än en löneförhöjning. Eller försök att förhandla om extra semesterdagar, flexibelt schema eller en ny titel. Lämna åtminstone dörren öppen för att ta upp ämnet igen om sex månader.

Källa: CV-skolan