Vi på CareerBuilder.se gillar inspirerande, kreativa människor med ambition och driv. Så när vi såg den grafiska designern Simon Hjorteks inlägg på LinkedIn ville vi veta mer om honom. Det Simon har gjort är en videopresentation där han på ett kreativt sätt berättar om sig själv och att han söker jobb. Hans inlägg på sociala medier har i skrivande stund fått över 56 000 visningar under hashtaggen #GoForSimon, vilket har lett till att han fått flera jobbintervjuer och nu väntar på att skriva på för nästa jobb.

Även om det fortfarande är ovanligt att göra videopresentationer som CV är det något som ökar, särskilt inom serviceyrken där kandidaternas personlighet kan vara viktigare än erfarenhet. För att lära oss mer om videopresentationer och hur Simons lyckats med sin tog vi en intervju med honom. Läs vidare för att se hans tips och få reda på varför hans video kan komma att visas upp som ett klassexempel i internationell undervisning.

Simon Hjortek CV

⭐ Hej Facebook! ⭐Efter nyår letar jag ett nytt kreativt jobb med fina kollegor, gärna i Falun och på halvtid.Kultur, foto, film, design, you name it!Sitter du inne på ett hett tips så hojta till! ?Tryck på den fina playknappen för en presentation. Tryck också gärna på delaknappen om du känner att det kliar lite extra i fingrarna! ?

Posted by Simon Hjortek on Monday, 15 October 2018


Hej Simon!

Berätta om hur du kom på idén med en videopresentation!

”För ett år sedan bestämde jag mig för att jag ville dra ner på frilanstimmarna och jobba halvtid på en fast arbetsplats med kollegor. Jag hittade ett ledigt jobb på Musik i Dalarna som jag ansökte till genom att göra en enklare videopresentation och det var startskottet till det som hände nu. Jag fick det jobbet, men nu var det dags att söka jobb igen och jag ville utveckla den här videoformen.”

Hur kom du fram till vad du skulle ha med i videon?

”Om man skulle dela upp det skulle jag få med 70% av det jag har gjort och 30% av vem jag är. Jag ville att den skulle ha en varm och personlig ton, men ändå vara seriös. Jag valde att göra det med glimten i ögat. Den var lite inspirerad av naturdokumentärer med David Attenborough och brittiska speakers. Det jag sökte var en kreativ arbetsplats, så det var det jag ville förmedla.”

Vart publicerade du videon?

”Först publicerade jag på Facebook och där tog den riktigt bra fart. Då var det en kompis som sa att jag måste publicera den på LinkedIn också och där gick den också bra, så då nöjde jag mig med de kanalerna. Facebook tror jag är uppe i 17 000 visningar och LinkedIn är strax uppe i 40 000 visningar, så LinkedIn har tagit mer fart i tittningar och kommentarer.”

Vad har du fått för uppmärksamhet efter du lagt upp videon?

”Folk vill göra intervjuer i radio och tidningar. Folk har även hört av sig om att de vill visa den för sina studenter i skolor, både internationellt och i Sverige. Och såklart har många hört av sig om jobberbjudanden som har lett till intervjuer.”

”Att det skulle bli en sådan stor nyhet när man söker jobb, det hade jag inte trott.”

Vad händer framåt?

”Jag har fått lite anbud som jag ska fundera över. Inom kort kommer jag förhoppningsvis skriva på för en arbetsplats. Det känns väldigt bra att det gett ett bra resultat i slutändan. Presentationen lades ut för fyra veckor sedan i mitten av oktober, så det har gått väldigt snabbt. Snabbare än vad jag är van vid.”

Hur kommer det sig att du inte valde att skriva ett ”vanligt” CV?

”Jag har gjort det genom åren, men jag har alltid varit en person som får mycket idéer och infall om projekt man vill göra. Då var det kul att följa de infallen och prova att göra något lite annorlunda. Sedan håller jag på mycket med just det visuella, så det var perfekt att göra.”

Vad är fördelarna med en videopresentation?

”Man kan vara mer säker på att folk ser den när det är något som både syns och hörs. Det blir mer lättsamt med video än att läsa igenom ett pappers-CV.”

”Det kommer säkert att öka mer och mer och bli någon slags standard. Jag menar, alla har ju telefoner med kameror, så egentligen har man ju alltid utrustning med sig, även om det är av enklare sort.”

Vad skulle du ge för tips till de som vill göra en egen videopresentation?

”För det första, tänk på vad man vill förmedla och med vilken ton eller vinkling. Håll det sedan så kort som möjligt! En eller två minuter max. Man behöver inte ha så mycket teknisk utrustning, det viktigaste är själva idén. Är man intresserad av ljussättning och vinklar kan man absolut utnyttja de kunskaperna, men det behöver inte komma i första hand.”

Tack för inspirationen och tipsen Simon!
Och lycka till med att välja bland jobben!

Fortfarande nyfiken på Simon? Läs mer om honom här.

Låter en videopresentation som något du vill testa på? Klicka här för att läsa våra tips.
CareerBuilder.se hittar du även lediga deltidsjobb vi har just nu (men kanske inte imorgon).