En person med universitetsutbildning kan räkna med att tjäna 1 600 000 kronor mer under sin livstid än en person med enbart gymnasieutbildning. Men är en examen verkligen någon garanti för framgång i arbetslivet? Ta till exempel Sir Richard Branson eller Sir Alan Sugar – båda slutade skolan vid sexton års ålder, blev egna företagare och är nu mångmiljonärer.

Affärsvärlden passar inte automatiskt för ambitiösa universitetsstudenter som förväntar sig ett logiskt samband mellan utbildning, insats och resultat. Framgång har ofta ingenting med intelligens att göra. Undersökningar som gjorts av Association of Graduate Recruiters visar att hälften av alla verkställande direktörer i Storbritannien upplever att de flesta universitetsutbildade personer som de anställer inte fungerar väl med kunder och kollegor.

Många personer med universitetsexamen känner sig obekväma i affärsvärlden och återvänder hellre till universitetet för att studera till en högre examen där hårt arbete är lika med bra betyg och lycka.  Rachel Tuft från Manchester Business School rapporterar att antalet ansökningar till masterutbildningar i företagsekonomi har ökat med 34 procent och på London Business School går det 5–8 sökande på varje plats.

Den oortodoxa affärsgurun Ricardo Semler visade att vuxna människor mår bra av ansvar. Statistik från University of Chicago visar att 94 procent av allt vi lär oss i skolan och på universitetet aldrig används senare i livet. Mot bakgrund av denna statistik har Semler nu startat en skola som skrotar det han kallar misslyckade undervisningsmetoder. Kan hans metoder ge oss morgondagens företagare? Vi får vänta och se.

Här kommer sju tips på hur du når framgång i affärsvärlden som du inte lär dig på universitetet:

Ta fram en säljbar affärsimage:

Se dig själv om en reklamagent med uppgift att marknadsföra dig själv. Lär dig att utnyttja din kompetens, kortfattat hävda dina prestationer och utstråla affärsmässighet. Som Giulio Andreotti, sjufaldig premiärminister i Italien, brukade säga är det inte viktigt att ha rätt – det är viktigt att andra människor tror att du har rätt.

Knyt lönsamma kontakter:

Utvidga ditt nätverk av affärskontakter. Det är ett bra sätt att skaffa information, göra dig mer synlig inom ditt område och skaffa kontakter som kan hjälpa dig framåt. Sök upp nya kontakter och mentorer som du beundrar. Ta reda på vad din chef tycker är viktigt, ta reda på vad som krävs av dig och tänk ut hur du kan överträffa chefens förväntningar.

Skaffa dig användbara kunskaper som att sätta upp mål, kommunicera effektivt och planera din tid:

Du kanske inte vet exakt vad du vill göra med ditt liv men den här typen av kunskaper kommer du alltid att ha användning av, oavsett vad du väljer att göra i framtiden. Utgå från din nuvarande situation och ställ tillsammans med din chef upp specifika, rimliga och uppnåbara mål för att hjälpa dig att komma vidare till nästa nivå.

Gör ett gott intryck:

Den ledande varumärkeskonsulten Tessa Hood som arbetar med studenter på Leeds Business School säger att allting handlar om anställbarhet. De såkallade ”soft skills” som studenterna lär sig på Leeds Business School räcker långt längre än till intervjun. Ett oklanderligt yttre och ett vinnande sätt övertygar arbetsgivaren om att du även är skicklig på att knyta kontakter och är en bra lagspelare.

Behåll motivationen även i motgång:

Börja varje dag med en positiv attityd och fokusera på dina mål. Caprice har gått från att vara glamorös modell till seriös affärskvinna och har lanserat sin egen underklädeskollektion. ”Jag ville skapa möjligheter för mig själv och det gjorde jag”, säger hon. ”Jag har kommit dit jag är idag på grund av mycket hårt arbete, drivkraft och ambition. Alla måste ha en vision eller en dröm. Vi måste alla ha någonting att jobba för.”

Få folk att samarbeta:

Andra bryr sig inte om vad du vill – de vill veta vad de själva får ut av det. Om du ger dig in i förhandlingar med utgångspunkten att båda parter ska få ut någonting av den kommer du att bli bättre på att få folk att samarbeta och på att få det du vill ha.

Planera din karriärutveckling:

Var strategisk under dina utvecklingssamtal och be att få feedback på dina framsteg, ställ upp nya mål och gör upp en långsiktig plan för din befordran.  När du ber din chef om löneförhöjning ska du vara beredd med en lista över saker som du har gjort som har påverkat företagets resultat positivt.

När du kämpar för att överleva i affärslivet kan det vara en bedrift att överhuvudtaget klara sig dagen ut. Gör allt du kan för att skapa en givande arbetsmiljö. Sir Stelios Haji-Ioannou – miljonär med masterexamen och grundare av easyJet – rekommenderar dig att vara beredd att ta risker, fatta egna beslut och hoppas på bra timing och lite tur.