Under en lång tids jobbsökande kan det vara svårt att vara ständigt produktiv. Ökande frustration, frestande distraktioner och att ständigt fastna i småsaker gör att du ibland förlorar ditt mål ur sikte. Vi har sju tips som hjälper dig att hålla dig produktiv och få ut det mesta av ditt jobbsökande.

Nu när du inte längre behöver sträckkolla Game of Thrones för att få reda på vem som vinner slaget om Winterfell, är jobbsökandet den enda striden du behöver förbereda dig för. När allt kommer omkring så härstammar vi alla inte från en rik adelsfamilj med guld som varar livet ut eller en tjänst som är resultat av nepotism. Det är därför oerhört viktigt för oss andra att sökandet efter ett nytt jobb leder till ett gott resultat. Men som tur är måste inte ditt jobbsökande kännas som ett krig som aldrig tar slut, det finns många sätt att effektivisera processen på. Testa helt enkelt följande tips för bättre produktivitet:

1. En plan måste till!

Det brukar ju heta: ”Gör en plan och håll dig till den”. Detta är inte bara en floskel från livscoacher och andra föreläsare, utan en strukturerad plan är också väldigt fördelaktig när du söker jobb. Det bästa sättet att ta ansvar för ditt jobbsökande är avsätta tid för konkreta åtgärder varje dag och ha tydliga deadlines.

2. Sikta mot ett litet mål varje dag!

Att avsätta tid för att arbeta med målet om ett nytt jobb är inte tillräckligt. Hur vet du då att du faktiskt gör framsteg? Med realistiska delmål som att uppdatera ditt CV eller att hitta och söka fem nya jobb behåller du lättare fokus på uppgiften. Utan tydliga och realistiska mål går ditt produktiva jobbsökande annars snabbt över i att fastna framför Netflix eller i en uppdatering av din diktsamling från mellanstadiet.

3. Organisera mera!

“Vänligen spara dessa kvitton!”. Detta gäller även för det arbete du investerar i ditt jobbsökande. Varje dag får du iväg mejl och ditt CV, skriver ansökningar och ordnar intervjuer och det är därför viktigt att hålla reda på var, när och till vem du har sökt. Genom att ha för vana att lagra den här informationen på ett strukturerat och tydligt sätt riskerar du inte att missa deadlines eller blanda ihop kontakter. Det räcker i de flesta fallen att ha en tydlig sammanställning i excel, men du kan också använda dig av en hipp organiseringsapp på din telefon.

4. På med aviseringarna!

Du får notiser om allt möjligt – ett sms från din mamma, en ny tagg på Instagram och det senaste kändisskvallret. Under jobbsökandet är aviseringar om nya relevanta jobbannonser eller uppdateringar kring de tjänster du sökt lika viktiga som de senaste fanteorierna om din favoritserie (okej, nästan lika viktigt) och du bör därför ställa in notiser för din jobbsökning. På de flesta jobbsidor har du möjlighet att skräddarsy ditt val enligt önskat yrke, din specialistkunskap eller sökprofil. Dra nytta av det – för medan verktygen bakom jobbsidorna gör sitt jobb kan du koncentrera dig på att skapa det perfekta personliga brevet eller göra research inför en intervju.

5. Hopp in i (talang)poolen!

Nästan varje företag har ett talangnätverk för att inte tappa intressanta kandidater och snabbt kunna kontakta dessa när en lämplig tjänst dyker upp. Om du vill arbeta för ett specifikt bolag ska du ta reda på hur du blir en del av nätverket. Även om företaget inte anställer nya just nu, så kommer du vara en av de första som får information om lediga tjänster som kan passa dig.

6. Ta hjälp!

Att vara två om sorgen innebär halv sorg, medan delad glädje är dubbel glädje. Forskning visar också att kompisar som tränar tillsammans håller ut längre och blir därmed mer framgångsrika. Så varför gå på en dyster jobbjakt ensam? Arbeta tillsammans med en annan arbetssökande för att hålla modet och motivationen uppe. Det skadar inte att ha en kollega som läser ditt personliga brev och som du går på nätverksträffar eller förbereder dig för intervjuer med.

7. Bli inte distraherad!

Hur användbara datorer och smartphones än är, så är de också källor till evig distraktion. Vi fattar att den senaste Kanye West-memen är rolig, men den kommer inte landa drömjobbet åt dig. Därför underlättar det ibland att installera appar som ”Freedom” eller ”Cold Turkey” för att hålla dig koncentrerad. Du kan ställa in apparna så att de blockerar vissa webbplatser och sociala medier och kan på så sätt nå ditt mål utan distraktioner på vägen.