Efter ett gediget förberedelsearbete (Del 1 och Del 2) är det nu dags att faktiskt hitta lediga jobb att söka. Vanligtvis brukar första anhalten vara någon form av platsannonseringskanal eller kanske ett rekryteringsföretag som man känner till, men det finns många fler vägar och alternativ för att hitta lediga spännande jobb att söka till. Här följer några uppslag:

Ditt personliga nätverk – du känner fler än du tror
Underskatta inte värdet av att nätverka och av att höra av dig till vänner och bekanta för att höra dig för om lediga jobb. Det blir mer och mer vanligt att företag rekryterar på referens från anställda och det finns ofta även någon form av morot för den anställda för att aktivt tipsa om lämpliga kandidater. Om du är intresserad av att jobba på Volvo och du vet att din kompis fickvän (eller till och med kompis, kompis flickvän) redan jobbar där, hör dig för om vilka möjligheter som finns för hjälp med att få in ”foten genom dörren”.

Nischade siter och forum
En annan relevant källa för lediga jobb som inte ska underskattas är nischade siter och forum där branschfolk pratar med branschfolk, och då ofta även annonserar branschspecifikt. Om du är ingenjör, håll koll på ingenjörsforum och bloggar. Att följa nischade grupper på karriärnätverk är även ett bra sätt att enkelt få tillgång till lediga jobb som inte läggs ut på större och mer allmänna kanaler.

Googla fram de ”dolda jobben”
Varje dag, månad och år görs det miljontals och åter miljontals jobbrelaterade sökningar på Google.  Sökmotorer som Google kan hjälpa dig att hitta de ”dolda jobben” som inte nödvändigtvis läggs ut på större platsannonseringskanaler. Detta skulle till exempel kunna vara ett spännande jobb på ett mindre ingenjörs- eller redovisningsföretag som endast valt att lägga ut sitt lediga jobb på sin egen hemsida, men som med hjälp av sökmotorer som Google ändå kan bli hittade av relevanta kandidater, som dig.

Jobbrekommendationer – låt jobben hitta dig istället!
många platsannonseringskanaler och forum för lediga jobb, och även hos större arbetsgivare kan man registrera sig för jobbmail, matchmail eller liknande. Vissa kanaler, erbjuder även funktioner som scannar av ditt CV och matchar upp innehållet i CV:t med relevanta jobbannonser. Genom att registrera dig för jobbmail kan du låta de senaste och mest spännande jobben hitta dig istället för att du ska lägga tid på att scanna av nätet efter lediga jobb.

Håll koll på dina favorit-arbetsgivares egna hemsidor
Glöm inte heller att hålla ett öga på dina favorit-arbetsgivares egna hemsidor och registrera dig för nyhetsbrev så att du hela tiden är à jour med vad som händer på företaget. En annan smart funktion är Googles ”Google Alerts” som kan hålla koll på nyheter och uppdateringar för utvalda sökord åt dig. Helt gratis och väl värt att kolla upp!

I Del 4 i serien ”Smartare Jobbsökande”:
Innan ansökan – Var en säljare – ring kallt!