Vad ska man skriva?
Det viktigaste med ett personligt brev är att det är… personligt! Ditt personliga brev syftar till att på ett kort, koncist och tydligt sätt presentera dig som kandidat, lyfta fram dina främsta och mest relevanta egenskaper, och samtidigt i korta ordalag berätta varför just du är den bästa kandidaten för jobbet.

Ett tips är även att läsa på om företaget du ansöker till, anpassa ditt språk och väva in ord som de själva valt att använda på sin egen hemsida, och kanske även matcha upp dina egna personliga värderingar med företagets värderingar eller core values som det ofta heter på internationella företag.

Hur långt ska det personliga brevet vara?
Längden på ett personligt brev har ofta debatterats och kommer säkerligen att fortsätta debatteras framöver. Det viktigaste är dock att denna korta beskrivning av dig som den bästa kandidaten för jobbet inte helt plötsligt blir till en novell och känns långrandig. Se på det personliga brevet som en ”invit” eller en annons där det yttersta syftet är att skapa fortsatt intresse för dig som kandidat och för ditt mer utförliga CV.

Elevator pitch
I USA använder man ett begrepp som kallas för ”elevator pitch”, vilket syftar till en fiktiv situation där du som kandidat kliver in i en hiss och möter VD:n på ditt drömjobb och får chansen att sälja in dig själv som den perfekta kandidaten för företaget.

Hur skulle du beskriva dig själv på de 30 sekunder som det tar för hissen att åka hela vägen upp till översta våningen?  

Tips för att skriva ett effektivt personligt brev!