CareerBuilder.se - Smartare jobbsökandeCareerBuilders egen expert på smartare jobbsökande, Peter Helin, föreläser för studenter på Uppsala Universitet den 1 december. Hans föreläsning ”Smartare jobbsökande – skapa ett försprång i jakten på drömjobbet” har under de senaste åren dragit fulla hus och vi passade därför på att ta en kort pratstund med Peter.

Hej Peter, vad roligt att din föreläsning varit så populär!
Ja, verkligen! Det visar verkligen att det finns ett enormt intresse och behov av att lära sig mer om hur man står ut i mängden och är effektiv när det är dags att söka jobb. När jag är ute på högskolor och universitet får jag ofta mängder av frågor kring CV, personligt brev, var man hittar lediga jobb och vad man ska tänka på både innan- under och efter en anställningsintervju.

Vad är ditt bästa tips till alla jobbsökare som vill bli effektivare i sitt jobbsökande?
Det skulle nog i så fall vara att man som jobbsökare försöker att lyfta blicken och börjar att se på sitt jobbsökande mer som en säljprocess där man som kandidat jobbar effektivt och målinriktat i varje steg i jobbsökandet för att både anpassa sitt CV, sitt personliga brev men även jobbar målinriktat och effektivt i kontakt och uppföljning med arbetsgivare. Många som ansöker till lediga jobb idag skickar iväg sitt CV och personliga brev och väntar och hoppas på en återkoppling, medan man faktiskt själv kan skapa flera effektiva kontaktytor för att säkra en intervju och maximera chanserna att dels komma vidare i rekryteringsprocessen och få jobbet.

Något annat hett jobbsökartips du vill dela med dig av?
Absolut, ett annat bra tips är att rollspela med en vän eller bekant innan ett första introduktionssamtal till en rekryterare eller innan en anställningsintervju. På så sätt kan man öva på att bli bekväm med att svara på vanliga, ofta kluriga intervjufrågor.