Att jobba inom IT-branschen kan ibland antas handla mycket om enbart data och teknik. På Axis Communications arbetar däremot utåtriktade civilingenjören Sofia Zhou med att utbilda säljingenjörer och kunder om nya tekniska lösningar inom nätverksvideo. Ett arbete som gör att hon både får den personliga kontakten med kollegor och kunder men samtidigt också får möjligheten att lära sig mer om tekniken bakom företagets produkter, från början till slut.

För att få veta mer om och hur det är att arbeta på ett växande företag i framkant inom sin bransch och vad som är en av deras annorlunda men hälsosamma arbetsförmåner tog vi en pratstund med Sofia.

Hej Sofia, berätta om ditt jobb på Axis!

”Jag arbetar i ett team som heter Global Sales engineer. Vi agerar som bryggan mellan sälj, marknad och vår utvecklings- och forskningsavdelning. Vi har till uppgift att stödja ett globalt nätverk av säljingenjörer i stora projekt och utbilda dem i de senaste teknologierna samt de produkter och lösningar som vi erbjuder.”

”Det är ett utvecklande och spännande jobb! Det är både mycket tekniskt och väldigt socialt. Vi är lite som spindeln i nätet och arbetar mot många olika yrkesgrupper inom företaget.”

Vad gjorde du innan du började på Axis?

”Jag var IT konsult på IT konsultfirman HiQ. Där arbetade jag i sju år med olika uppdrag, bland annat med mjukvaruutveckling, test, projektledning, utbildning och även försäljning. Det var mitt första jobb och mycket spännande då det gav mig möjligheten att se och prova på många olika företag och uppdrag. Under tiden som konsult lärde jag känna mig själv mycket bättre och insåg vad det var jag strävade efter i mitt yrkesliv.”

Vad gör att du gillar att gå till jobbet varje dag?

”Jag får arbeta både med tekniken och med människor och som en extrovert civilingenjör gör det att jag trivs som fisken i vattnet på Axis! Jag känner att jag verkligen hittat rätt. Jag får prata med allt ifrån kunder som använder våra produkter och lösningar till ingenjörer som sitter och löder komponenter på ett PCB kort. Jag får möjlighet att vara delaktig i hela produktlivscykeln. Att kunna se den stora bilden och samtidigt ha möjligheten att grotta ner mig i olika spännande teknologier, för att sedan kunna lära ut till mina kollegor där ute i världen – det är speciellt! Det är just den kombinationen mellan teknik och människor som gör att jag vaknar med ett leende och är ivrig att möta dagens nya utmaningar.”

”Utöver de mångfaldiga arbetsuppgifterna som jag trivs med, så är jag framför allt stolt över Axis! Axis är ett företag som inte nöjer sig med status quo. Vi utvecklas hela tiden och för att kunna fortsätta utvecklas framåt och fortsätta innovera för en smartare och säkrare värld investerar vi 17% av vår omsättning i forskning och utveckling. Dessutom har jag otroligt kompetenta kollegor här på Axis. Jag är omgiven av riktigt smarta och duktiga människor som samtidigt är öppna och hjälpsamma. Det gör att jag gillar att gå till jobbet varje dag.”

Om du skulle ge lite stalltips till alla teknikutbildade där ute som läser detta och vill söka jobb hos er, vad skulle det vara?

”Var nyfiken och ta för dig! Vi har en fantastisk kultur där vi främjar nyfikenhet. Vi uppmuntras att uttrycka våra funderingar och idéer. Våga följ din passion och det du brinner för, gör du det så kommer du bli riktigt duktig och din passion kommer att smitta av sig. Våga tro på dig själv och det du kan åstadkomma!”

”Att vara öppen och hjälpsam gör att vi delar med oss av det vi lär oss och tillsammans kan ta både Axis och oss själva till nästa steg. Jag brukar säga att Axis ett stort företag med en själ av ett litet familjärt företag. Vi känns som en stor familj även om vi har vuxit snabbt de senaste åren.”

Hur lyckas man bra på en anställningsintervju hos er?

”Genom att vara sig själv! Försök inte vara någon du tror att intervjuaren vill att du ska vara. Det genomskådas lätt. Det är bättre att vara den du är. Och återigen; vara nyfiken och fråga om rollen. Vilka möjligheter finns det att utvecklas i rollen? Hur ser en vanlig arbetsdag ut? Vilka arbetar här? En anställningsintervju är tvåsidig. Likaså som arbetsgivare vill lära känna dig så borde du ta tillfället att ta redan på så mycket som möjligt om rollen och företaget, det måste kännas rätt från både arbetstagaren och arbetsgivaren. Är det här företaget rätt för mig?”

Har ni någon förmån för anställda som sticker ut?

”Alla anställda får en Axis Cykel! Och efter att ha jobbat 10 år på Axis får du en ny! Jag tycker det är en väldigt trevlig förmån. Det är många som cyklar till jobbet. ”

Hur brukar ”karriärstegen” se ut hos er på Axis?

”Axis är ett växande företag som ständigt utvecklas med sina innovativa produkter och lösningar. För mig är Axis är ett stort företag med många möjligheter. Bara på 5 år har vi mer än fördubblats i arbetsstyrkan.”

”Det är ett globalt företag som erbjuder stora möjligheter för karriärsutveckling både vertikalt och horisontellt. Du kan både klättra uppåt och ha möjlighet att byta till ett helt nytt område inom företaget. Axis erbjuder också jobbrotationsprogram där man får prova på att arbeta på andra avdelningar eller även andra länder. Det är jag själv som styr hur jag vill utvecklas och åt vilket håll. Axis finns där och hjälper mig så att det blir möjligt!”

Berätta något du inte visste om Axis som arbetsgivare när du började!

”Axis erbjuder en mångfald av fritidsaktiviteter anordnade av Axis egna anställa. Det finns allt ifrån zumba, streetdance, crossfit, golfturnering till vinprovningsevenemang. Så utöver trevliga kollegor kan man hitta många nya kompisar med samma fritidsintresse.”

Tack Sofia!

Låter Axis som en arbetsplats du också vill spendera dina vardagar på? Klicka vidare för att se vilka lediga jobb Axis har ute just nu.