Det var först när jag flyttade utomlands som jag insåg skillnader mellan svensk och engelsk jobbmarknad. Som EU-medlem har gränserna öppnats upp för berättigande till anställning i medlemsländerna men kriterierna och processen för en anställning är fortfarande olik Sveriges. Som utexaminerad engelsklärare valde jag att flytta till England hösten 2009. Tanken var att jag endast skulle stanna några månader för att bättra på min språkkunnighet men också att få kännedom om kulturen. Eftersom det var ett sporadiskt beslut satte jag mig aldrig in vad som krävs för att söka jobb i England förrän jag kom hit.


Krav för att kunna börja söka jobb

Arbetsgivare ställer två krav innan du kan anställas. Du behöver ett engelskt bankkonto och ett National Insurance nummer (NI).

Ett engelskt bankkonto är bra att ha om du ska stanna en längre tid i England så att du slipper alla kostnader som tillkommer vid uttag och överföring från svenskt konto. Arbetsgivare kräver också att du har ett engelskt konto där de kan sätta in din lön då de också vill slippa överföringskostnader till utländska konton. För att öppna ett engelskt konto behöver du ID, referens från svensk bank, bevis på engelsk adress (räkning som sänds i ditt namn) och anställningsbevis.

Bevis på anställning för att skaffa bankkonto och bankkonto för att kunna bli anställd? Det kan kännas omöjligt men det är vissa bankar som är villiga att överse ett anställningsbevis och fortfarande godkänna ett öppnande av konto hos dem. Detta är troligare hos mindre banker.

Alla över 16 år och de som tjänar över en viss summa i veckan betalar National Insurance (NI) vilket ger rätt till pension och andra statliga tillgångar, så som sjukvård. Hur mycket du betalar beror också på din inkomst.

 

Som svensk är det väldigt enkelt att skaffa ett NI-nummer. Allt du behöver göra är att gå på en kort intervju hos den statliga arbetsbyrån och visa olika dokument. Min intervju varade ungefär 15 min och jag fick svara på frågor kring min bakgrund, min adress samt varför jag behövde ett NI nummer. De dokument som de först efterfrågar kan vara skrämmande då de inte alltid finns till hands men ditt ID räcker.

 

 

Hur du hittar lediga jobb

Oroa dig inte för engelska språket, engelsmän är väldigt imponerade av svenskars kunskap inom engelska. Att du är flerspråkig, svenska, engelska och kanske fler, är en attraktiv egenskap som arbetsgivare söker. Genom att komma från en annan kultur och vara flerspråkig har du mycket att erbjuda engelsk arbetsmarknad.

Det finns olika vägar att gå för att hitta lediga jobb i England. De har precis som Sverige en arbetsförmedling dit man kan gå och söka efter jobb som blivit utannonserade. För mer hjälp är det bäst att skriva in sig på en privat förmedlingscentral. De allokerar dig en kontaktperson som aktivt letar lediga jobb åt dig och hjälper dig att skriva CV och förbereda inför intervju. De anordnar även olika events inom olika sektorer där företagare söker personal och arbetstagare söker arbetsgivare. Det är precis som i Sverige viktigt att alltid överlämna sitt visitkort till alla som man har pratat med under ett sådant event. Om ditt visitkort hamnar hos rätt person kan det resultera i ett framtida jobb.

I England är det vanligt att affärer, restauranger och pubar sätter upp lappar i sina fönster att de söker personal. Företag och andra arbetsplatser är också öppna att motta CV trots att de för tillfället inte har några lediga jobb att erbjuda.

Med lärarutbildning i bagaget ville jag försöka få in en fot inom engelska skolan och letade därför efter jobb som lärare, alternativt lärarassistent som är väldigt vanligt inom engelska skolformen. Formuläret för jobbansökan som lärare är annorlunda än de jag sett i Sverige. De engelska har ett speciellt format utgörandes av dialogboxar där man är menad att fylla i sina kvalifikationer samt erfarenheter och exempel där de olika attributen som frågas om har utförts. Under tiden som jag fyllde i dessa ansökningsblanketter kontaktade jag även alla högstadieskolors rektorer inom området.  Jag berättade kort om vem jag var och om det fanns möjlighet att jobba som volontär. Jag fick två svar och blev inbjuden att spendera en hel dag på varje skola för att känna av om det vore någonting för mig. Efteråt erbjöd båda skolorna mig betalt jobb som lärarassistent och jag tackade ja till ett av dem.

England ger många möjligheter om att komma in i arbetslivet. Är du villig att jobba är de villiga att anställa och jämfört med tidigare erfarenhet från Sverige är det enklare i England att arbeta sig uppåt inom en arbetsplats. En examen, oavsett inom vilket ämne, är högt värderad och kan hjälpa dig att landa ett jobb inom andra yrken än det du är utbildad till.  Jag är själv exempel på båda, jag arbetade mig uppåt inom skolan innan jag valde ny karriär och nu arbetar inom marknadsföring. Marknadsföring är något som jag tidigare inte sysslat med men eftersom mitt modersmål är svenska och det inte finns mängder av svenskar i norra England var jag en stark kandidat till att söka mitt nuvarande jobb.

 

I nästa inlägg får du veta mer om hur du söker jobb i England, vad man ska tänka på när man skriver CV och bifogat anställngsbrev. Inlägget kommer också att ta upp vad du ska tänka på innan intervju, samt några generella olikheter mellan Sverige och England när det kommer till att vara anställd.

 Se även: Söka jobb i England utifrån en svensks perspektiv – del 2

Om skribenten:
Jennie Lindehoff bor och arbetar för närvarande i Leeds och förstahandsinformation kommer från egna erfarenheter att söka jobb och arbeta i England.