Som tidigare inlägg beskrev är det två saker som du behöver för att kunna anställas i England, ett bankkonto och ett NI-nummer. Bortsett från de kraven är det relativt enkelt att hitta lediga jobb att söka. Kommunala och privata arbetsförmedlingar hjälper dig att hitta lediga jobb men det finns även andra vägar att gå då England är öppna för ny arbetskraft så länge du är villig att arbeta. Följande inlägg handlar om hur du ska strukturera ditt CV och anställningsbrev, vad du ska tänka på inför anställningsintervju, samt skillnader i engelska och svenska arbetsplatsers förväntningar på dig som anställd.

Upplägg av CV

Engelska CV skiljer sig inte så mycket från svenska CV men undvik att skicka med en bild på dig själv, det är något som engelsmännen inte uppskattar då det ses som diskriminering att få ett jobb genom utseende. Inled ditt CV med en kort presentation, två till tre rader, om dig själv och din utbildning. Följ sedan upp med utbildningar respektive anställningar och lista alltid det senaste först. Var noga med att tillägga relevanta kompetenser som tillhandahållits utanför utbildning och arbete och en sektion om dina intressen och andra aktiviteter som du är engagerad i. Avsluta med en rad om att referenser finns att kontakta skulle arbetsgivaren vilja. Det är inte alla arbetsgivare som behöver referenser så det är därför onödigt att skriva med alla detaljerna.

Fokusera på bifogat anställningsbrev

Arbetsgivare kan imponeras av alla tidigare anställningar och hur mycket utbildning du har i bagaget men det är också viktigt att veta hur du kommer att implementera alla dina erfarenheter i den nya rollen. Inled med att berätta varför du söker jobbet och varför du tror att du skulle passa i den rollen. Fortsätt med att berätta vad din nuvarande/senaste roll innefattar och vad du har erhållit som kan komma till användning i din nya anställning. Avsluta artigt och tacka för att ditt CV och anställningsbrev har lästs igenom och att de gärna får kontakta dig, skulle de vilja veta mer om din ansökan, och att du ser fram emot att höra från dem.

Intervju

Arbetsintervjuer i England är väldigt formella när det kommer till klädsel. Kostym och slips för män och en knälång kjol för kvinnor är uppskattat. Det är ofta två personer som intervjuar och var beredd på att svara på frågor om företaget och varför du är rätt för rollen. Var noga med att komma i god tid, vara påläst och ha med dig dokumentation så som CV och andra erhållna certifikat om de är relevanta för rollen.

Som anställd

Inom skolans värld är det en viss klädkod som gäller, inga jeans, t-shirt eller gymnastikskor förekommer, såvida du inte är gymnastiklärare. Klädkoden är olika från företag till företag men vid möte av kunder, nya som gamla, är det viktigt att alltid vara propert klädd.

Titlar är viktiga i England och används dagligen för personer som man inte känner eller arbetar nära med. Ska du skriva till en person är det viktigt att titulera rätt, Mr., Mrs. eller Miss om du vet personens namn och Sir/Madame om du inte vet vad arbetsgivaren heter. De flesta arbetsplatser använder förnamn när du väl är anställd men inom skolan är det titlar som gäller när eleverna tilltalar personal.

Arbetstider varierar men generellt är det 40-timmarsveckor som gäller. Att vara svensk innebär kaffedrickande och fikarast. De är ofta inkluderade på svenska arbetsplatser, åtminstone en gång per dag men det är inte fallet i England. De dricker hellre te och det förväntas drickas under tiden som man arbetar. Den rast du får är lunchrasten som oftast ligger på en timma inom företag men varierar kraftigt inom skolor. Själv hade jag endast en halvtimma lunch men arbetsdagen var mycket kortare.

Sjukdagar är ingen som vill ha men till skillnad från de flesta svenska arbetsplatser får du full betalning i England om du är sjuk, från dag ett. Arbetsplatser är väldigt noga med att direkt följa upp med ett möte, oavsett om du är sjuk en dag eller flera veckor, och höra om det är något de kan vara behjälpliga med för att dina sjukdagar ska minska.

 Se även: Söka jobb i England från en svensk perspektiv – del 1

Läs mer här om hur du skriver ett CV och exempel på CV mallar.

 Om skribenten:

Jennie Lindehoff bor och arbetar för närvarande i Leeds och förstahandsinformation kommer från egna erfarenheter att söka jobb och arbeta i England.