Ett välskrivet, strukturerat och rättstavat CV är många gånger A och O för att ha en chans att få komma på en intervju hos en arbetsgivare. Det man som jobbsökare ofta missar att tänka på när det är dags att skriva CV är att jobba aktivt med så kallad sökordsoptimering av CV:t. Genom att jobba aktivt med just sökordsoptimering kan du som söker jobb maximera dina chanser att hamna högst i den digitala CV-högen

Sökordsoptimering innebär att man lägger in sökord och synonymer på sökord för att ditt CV, eller personliga brev, ska bli sökbart för arbetsgivaren. Om du till exempel har en bakgrund som systemutvecklare eller webbdesigner men inte har några relevanta sökord i ditt CV-dokument, så blir det svårt för arbetsgivaren att hitta just ditt CV bland alla tusentals andra CV:n i en kandidatdatabas.

Se även tips för att skriva CV eller personligt brev på ett effektivt sätt här >>

Exempel på relevanta sökord för en webbdesigner skulle kunna vara: webb, design, webbdesign, web design, html, css och även vanliga programvaror för webbdesigners, t.ex. Adobe Dreamweaver.

När arbetsgivaren eller rekryteraren gör sökningar i CV-databasen söker man ofta efter kandidater genom så kallade fritextsökningar eller mer avancerade söksträngar och i båda dessa sökningar spelar antalet upprepningar av ett sökord i ett CV stor roll.

Så här gör du för sökordsoptimera ditt CV:

  1. När det är dags att skriva CV – kolla in på platsannonser med jobbtitlar som matchar just dina önskemål, än en gång, exempelvis Webbdesigner eller Systemutvecklare. I platsannonsen kan du snabbt se vilka sökord som arbetsgivare ofta använder för att beskriva en tjänst eller skriva en kandidatprofil (se exempel ovan) och du kan då vara relativt säker på att arbetsgivare använder motsvarande sökord när de söker efter kandidater i en CV-databas.
  2. Skriv en lista med olika sökord och synonymer som är relevanta för den typ av jobb som du söker. Lägg sedan in alla sökord som matchar din utbildning och arbetslivserfarenhet i den löpande texten och försök att upprepa sökorden ett par gånger för att öka sökbarheten i ditt dokument. Ett CV som har sökordet ”webbdesigner” inkluderat 5 gånger dyker med stor sannolikhet upp högre än ett CV som har samma ord inkluderat 2 gånger. Ett exempel på en sökordsoptimerad mening skulle kunna vara: ”Som webbdesigner hos Företagsnamnet AB ansvarade jag för X…” istället för att skriva ”Jag ansvarade för X hos Företagsnamnet AB”.
  3. En annan viktig anledning till att skriva CV med sökordsoptimering i åtanke är att vissa rekryteringsverktyg som arbetsgivare använder sorterar CV:n, eller kandidatprofiler, per automatik baserat på relevans, vilket innebär att systemet automatiskt känner av hur många gånger som relevanta sökord dyker upp i ett dokument. Sökordsoptimering hjälper dig därmed att hamna högst upp i den digitala ”CV-högen”.

Lycka till med att skriva CV!