Det sägs att det finns företag, som när de får ansökningar, lägger dem i två högar, kastar hälften och sen på måfå drar ett givet antal ansökningar.

Jag vet inte om det går till så överallt, och det hoppas jag inte, men jag vet med bestämdhet att det funnits företag som gjort och gör så. Det försvarar det med att de helt enkelt inte orkar gå igenom alla. Det är kanske också därför många anlitar rekryteringsföretag, för att bara behöva ta ställning till ett slutresultat. Redan där har en gallring skett, med seriösa metoder. Dock upplever många att de även i en sådan process försvinner i mängden.

Hur ska du då synas i detta, som en del närmast kallar lotter? Ja, det finns inga självklara vägar men läget skapar nya sätt och idéer för att hitta och bli hittad. En del har börjat med auditions liknande Idol och många spelar in filmer eller gör podcast för att få uppmärksamhet.

Hur det än är så ser det ut som om trenden är att du måste bli bättre på att ”paketera” dig för arbetsgivare. Du måste hitta ett sätt att snabbt ge dem en bild av varför just du är lämplig för tjänsten eller varför de ska titta närmare på dig.

CV:ns död har mer och mer börjat göra sig påmind och alla vet att den bara visar en historik. De som inte har så lång historik måste hitta andra sätt att visa sin förmåga.

Kanske kommer de som blir bäst på rörlig media, ord och bild och sedan använder olika kanaler att sprida detta, vara de som hamnar överst på näthinnan hos de som ska anställa?

Oavsett om du är ung eller senior är det kanske hög tid att paketera din person på andra sätt an vad du är van vid och inse att CV:n inte längre spelar den roll den tidigare gjort. Kanske är det också enda sätttet att synas utöver det faktum att många rekryteringar görs via kontakter.

Vissa börjar också använda olika analysverktyg som finns på nätet. Vi på PerformancePotential ser en stor ökning inom det område vi jobbar med. Att genomföra sitt ArbetsrelateratDNA och möjligheten att kunna få lite mer kött på benen kring din person och vilken arbetsgivare du bör söka efter, är ett exempel.

För faktum är: Syns du inte så finns du inte.

Hoppas vi möts på CareerDays där du kan komma och lyssna mer kring karriärtips och trender som kan hjälpa dig på vägen!

Boka dig gärna på någon av föreläsningarna direkt:

https://www.careerdays.nu/careerdays2014/?page_id=1240&sid=53 

https://www.careerdays.nu/careerdays2014/?page_id=1240&sid=54

Marika Skärvik

VD PerformancePotential

www.performancepotential.se