Ett gott samarbete med kollegorna – är det rent önsketänkande? Samarbetsförmåga är en viktig egenskap i arbetslivet och förekommer i de flesta jobbannonser. Det finns knappt något yrke som klarar sig undan det magiska ordet – oavsett om det är en tjänst som fabriksarbetare eller tandläkare. Men väl på jobbet ser det ofta annorlunda ut då många kollegor är allt annat än lagspelare. Lär dig om hur du hanterar svåra personer nedan.

Den överkänslige:

Att ha en saklig diskussion är så gott som omöjligt med denna typ. Så fort du inte ger hen massa beröm, stänger hen dig ute. Den överkänslige ser varje motförslag som kritik och därmed också som personligt påhopp. Vad är då din strategi? Jo: beröm, beröm, beröm. Om du är beroende av den överkänslige, se till att linda in hen i bomull och för hen långsamt i önskad riktning med silkesvantarna på: ”Det här förslaget var bra, du har säkert också en idé om hur vi kan lösa följande problem.”

Den kaotiske:

Den kaotiske kommer för sent till mötet, har inte sina papper med sig och hamrar hårt på tangenterna medan du går igenom de senaste kraven från era kunder. Naturligtvis lyssnar hen inte, men hävdar sen alltid att hen inte fått någon information från dig. Eftersom den kaotiske nästan aldrig levererar någonting i tid eller utför uppgiften korrekt, börjar kollegornas tålamod att tryta. Din strategi: ställ explicita frågor till hen, till exempel: ”Vad tycker du om det här förslaget?”. På så här tvingar du den kaotiske att vara uppmärksam.

Den negative:

Oavsett vad du föreslår, så motsätter sig den negative det. ”Det kommer aldrig att funka”, är den negatives favoritfras. Den destruktiva attityden påverkar hela stämningen i teamet och om något faktiskt går fel, så visste ju såklart den negative ”hela tiden” att det skulle ske – eller hur? Strategi: även om det verkligen irriterar dig, så ska du ta den negative på allvar. Ställ frågor som: ”Varför tror du inte vi håller deadline?”, för på sätt tvingar du den negative till att föra en saklig diskussion. Som djävulens advokat hjälper hen dig dessutom att hela tiden se över projektet efter eventuella brister.

Terminator

…and action! Du har inte ens hunnit prata klart, men Terminator är redan klar med uppgiften. Helt ensam och helt utan att bry sig om eventuella konsekvenser. De andra kollegorna är frustrerade, speciellt när de ständigt måste plocka upp de spillror som actionhjälten alltid lämnar efter sig. Strategi: Terminator är girig efter makt och erkännande. Om möjligt, tilldela hen enskilda projekt som hen kan genomföra på egen hand. Vanligtvis är hen mycket pådrivande – vilket är perfekt för tuffa förhandlingar.