Fråga, fråga, fråga
En utfrågning av 150 jobbrekryterare visade att det som man uppfattade som det mest oförlåtliga en jobbsökande kunde göra var att inte ha några frågor.

Om du inte ställer frågor under intervjun kommer många rekryterare att undra om du verkligen är intresserad av jobbet. De vill dessutom känna sig säkra på att den sökande har tillräckligt mycket information att basera sitt beslut på, ifall han eller hon skulle bli erbjuden jobbet.

Susan Trainer, som är chefsrekryterare, intervjuar hundratals sökande för att avgöra om de motsvarar det som hennes företagskunder söker. “Jag blir galen när jag frågar arbetssökande om de har några frågor och de antingen svarar att jag redan har besvarat dem alla eller undrar hur många dagars semester man får på det här företaget. Det finns så många saker som du kan göra fel i en arbetsintervju och att inte ställa genomtänkta frågor är antagligen det största felet av dem alla.

Det här är verkligen ett tillfälle för den sökande att glänsa och skilja ut sig från mängden av andra sökande. De frågor du ställer och hur du ställer dem är lika viktigt för att särskilja dig från konkurrenterna som de frågor som intervjuaren ställer,” understryker Trainer.

Visa vad du kan
Att ställa frågor är ett utmärkt sätt att demonstrera din intelligens och dina kvalifikationer. De frågor du väljer att ställa visar din kunskapsnivå inom ditt område liksom din allmänna intelligensnivå. Att ställa frågor hjälper dig dessutom att få konversationen att flöda fritt och bygga upp en god relation till intervjuaren.

Ju mer överordnad tjänsten som du söker är, desto viktigare är det att ställa intelligenta och knepiga frågor. Rekryterarna kommer att bedöma dig lika mycket efter de frågor du ställer som de svar du ger. Om du inte ställer tillräckligt detaljerade frågor visar det en brist på den initiativförmåga och de ledarskapskvaliteter som en ledarposition kräver.

Frågor att ställa – tio-i-topp
Här är några exempel på bra frågor som du kan ställa:

  • Hur ser arbetsgruppens sammansättning ut i fråga om erfarenhet?
  • Vad värderar det här företaget mest och hur tror du att mitt arbete för er kommer att främja dessa värderingar?
  • Vilka arbetsprocesser finns för att hjälpa mig samarbeta?
  • Vad tror du att jag kan bidra med som tillför företaget något av värde?
  • Vad är det allra viktigaste jag kan göra för att hjälpa till under de första tre månaderna av min tjänst?
  • Har du några frågor eller funderingar över min förmåga att klara av det här jobbet?
  • I de fall nyckelpersoner lämnat företaget, varför har de i så fall gjort det och vart har de då normalt sökt sig?
  • Vad är det som du ser som intressant hos mig?
  • Vilka är mina starkaste sidor och möjliga svagheter?
  • Är det något du funderar på som jag behöver klargöra för att hamna högst på listan av arbetssökande?