Är klassiska kontorsjobb inget för dig? Som tur är finns det många yrken där du inte behöver sitta vid ett skrivbord och knappa på ett tangentbord dagarna i ända. Många av dem kan man lära sig genom yrkesutbildning och lämpar sig även för de som vill göra ett karriärbyte. I den här artikeln presenterar vi tio intressanta alternativ till kontoret.

Skrivbord, dator och telefon – den heliga triaden på det klassiska kontoret. Enligt en undersökning från Institutet för tysk ekonomi (IW) arbetar allt fler människor i Tyskland på kontor, och så torde det se ut i Sverige också. Men de som skyr pappersvändarlivet och tangentbordsknackande som pesten kan dra en lättnadens suck. Arbetsmarknaden erbjuder också många intressanta jobb utanför kontoret. Nedan har vi några förslag till dig.

Kontorsjobb ökar

Kontorsarbete verkar vara utbrett. Om man ska tro Institutet för tysk ekonomi arbetar ungefär en fjärdedel av alla arbetstagare med socialförsäkring vid ett skrivbord. Arbetsmarknaden erbjuder dock tillräckligt med variation för att hjälpa arbetstagare som inte vill jobba framför en skärm att hitta sitt drömjobb. För nackdelar finns det också, inte minst i det faktum att brist på motion och timmar av bildskärmsarbete ofta orsakar hälsoproblem. Dessutom upplever många arbetstagare att skrivbordsjobb i längden är alltför monotont.

Tio intressanta alternativ till kontoret

Om det bästa med ditt jobb ibland är att stolen går att snurra, är följande jobbrekommendationer förmodligen ingenting för dig. Om du däremot lider av akut skrivbordsallergi skulle dessa arbeten kunna vara intressanta:

 • Laboratorietekniker
  I laboratoriet eller i naturen testar, mäter eller dokumenterar du oftast för läkemedelsföretag eller livsmedelsindustrin. Men laboratoriearbete är också viktigt inom många andra branscher. Efter utbildning och viss arbetslivserfarenhet tjänar en laboratorietekniker i genomsnitt mellan 24 500 – 36 000 kronor i månaden.
 • Platschef / Ingenjör
  På byggarbetsplatser finns jobb för ingenjörer, platschefer, arkitekter, rörmokare, maskinoperatörer och processmekaniker. Här kan utleda kontorsråttor garanterat hitta en varierad och spännande sysselsättning. Som platschef övervakar, organiserar och samordnar du till exempel byggnadsverksamheten på byggarbetsplatser och tjänar i genomsnitt mellan 31 500 – 44 000 kronor i månaden.
 • Flygledare
  Flygbolagen erbjuder olika jobb utanför kontorsmiljö. Även om du inte är pilot kan du arbeta som flygledare. Om du har klarat urvalsprocessen och flygledarutbildningen samt samlat på dig några års arbetslivserfarenhet väntar löner på runt 75 000 i månaden.
 • Docent / lärare
  Även om skrivbord givetvis är den sedvanliga arbetsplatsen är läraryrket allt annat än ett kontorsjobb. Här krävs empati, analytisk förmåga, en god förmåga att uttrycka sig och att man tycker om kontakten med andra människor. Eftersom det råder akut brist på lärare i hela landet är karriärmöjligheterna mycket goda – förutsatt att du har en lärarutbildning och därmed lärarlegitimation. En gymnasielärare tjänar vanligtvis mellan 38 000 – 42 000 kronor.
 • Polis
  Poliser har ett varierat arbete med mycket motion och nya utmaningar varje dag, även om de ibland såklart också måste utföra pappersarbete vid sitt skrivbord. Oavsett om du är ute på patrull, jobbar som hamnpolis, inom helikopter-, hund- eller hästpatrull eller med svårare utredningar, så är jobbet aldrig tråkigt. Som polis tjänar du i genomsnitt mellan 28 600 – 40 000 kronor.
 • Fotograf
  Produktfotografering, porträttfotografering, industri- och arkitekturfotografering eller naturfotografering får dig att komma långt bort från skrivbordet. De som inte frilansar kan få anställning på förlag eller hos fotostudior, pressbyråer och reklam- och mediebyråer. Fotograf är något du kan studera till på högskolenivå, men även hos studieförbund, fristående skolor och på folkhögskolor. Med talang, relevant arbetslivserfarenhet och en imponerande portfolio ligger en månadslön på 20 000 – 35 000 kronor.
 • Reseguide
  Lider du av akut reslust? Då är jobbet som reseledare precis rätt terapi för dig. Eftersom det inte finns någon lagreglerad utbildning vad gäller detta yrke är det perfekt för den som vill göra ett karriärbyte och bli utbildad av researrangörer ”på jobbet”. Med en bruttolön på mellan 20 000 – 27 000 kronor kanske du inte gör några stora ekonomiska framsteg, men du kommer garanterat att bli rik på erfarenheter och intryck.
 • Hantverkare
  Den klassiska motsvarigheten till kontorsjobb är hantverksyrken. Med hundratals olika lärlingsyrken har du ett stort urval och det finns otaliga möjligheter för dig att slippa jobba vid ett skrivbord, oavsett om det gäller trä, textil, el, livsmedel, byggnation, hälso- och sjukvård eller skönhetsvård. Utsikterna är mycket goda då många små och medelstora hantverksföretag söker ny och pigg arbetskraft. Lönerna beror i hög grad på bransch, område och arbetslivserfarenhet
 • Projekt- och evenemangsansvarig
  Bröllop, företagsfester, festivaler eller rockkonserter – det finns alltid en anledning att fira. Professionella projektledare och evenemangsansvariga är därför mycket efterfrågade. Vägen till yrket kan gå via yrkesutbildning eller universitetsstudier. Även om det inte är möjligt att undvika skrivbordet helt och hållet under planeringsfasen måste minst lika mycket organiseras och samordnas utanför. Beroende på din arbetslivserfarenhet och typen av projekt och evenemang tjänar du i genomsnitt mellan 21 000 – 48 000 kronor.
 • Sjöfart
  En tur på sjön är alltid kul och framför allt mycket mer spännande än ett torrt kontorsjobb. Med en utbildning som styrman säkerställer du skeppets navigering och driften hos den tekniska utrustningen på bryggan. Eller så kan du göra karriär som sjöbefäl på lastfartyg, pråmar och mindre kryssningsfartyg. Med en genomsnittslön på mellan 28 000 – 65 000 kronor kommer du inte heller att lida rent ekonomiskt.