Du har bestämt dig för att söka ett nytt jobb, men i din iver att få ditt nya jobb måste du se till att du har täckt alla grunderna och närmar dig ditt jobbsökande med tålamod och professionalism.

De här tio tipsen kommer att se till att du håller dig på rätt spår.

1. Utveckla en plan för ditt jobbsökande
Det gamla engelska talesättet ”fail to plan, plan to fail” (att misslyckas med att planera är att planera sitt misslyckande) är lika sant nu som någonsin tidigare. Om du vet vart du vill och vilket slags jobb du vill ha är det också lättare att nå dit. Dela därför upp ditt jobbsökande i långsiktiga och kortsiktiga mål och gör klart för dig vad du behöver göra för att nå dit.

Behöver du till exempel utveckla nytt kunnande eller ny yrkeskompetens? Vilka resurser kommer du att använda för att hitta ett arbete: Internet? Tidningar?

Ju mer medveten du är om dina målsättningar och ju fler sökvägar du har för att hitta ditt nästa jobb, desto större är chanserna att du finner ditt drömjobb.

2. Lista dina arbetsprestationer
Arbetsgivare vill veta om du har det kunnande och den erfarenhet de söker eftersom de behöver kunna avgöra vad en person kan göra för verksamheten. De vill se bevis på jobb som du har haft där du gick utöver och bortom de grundläggande kraven i din yrkesroll.

Blicka tillbaka på de senaste tolv månaderna och välj ut alla betydande framgångar eller speciella projekt som du varit engagerad i. Dessa kan du sedan visa upp för arbetsgivaren när du befinner dig på intervjustadiet. När allt kommer omkring, varför inte blåsa i trumpeten om man har en?

3. Se över ditt cv
Ditt cv är till för att åstadkomma en enda sak: ge dig tillfälle till en intervju. Den genomsnittlige rekryteraren lägger inte ned mer än tjugo till trettio sekunder på att ögna igenom ett cv, vilket innebär att du måste göra intryck snabbt och kunna sälja dig själv.

Genom att vara ditt personliga skyltfönster gör ditt CV att köparna (arbetsgivarna) kan se vad du har att erbjuda. En god presentation är därför det absolut viktigaste sättet att locka till sig deras uppmärksamhet.

Att skriva ett vinnande cv kan vara en utmaning. Men genom att lägga ned tid på det kommer du att ha ett dokument som får potentiella arbetsgivare att agera och kalla dig till en intervju.

4. Bestäm vilken typ av företag du vill jobba för
Du vistas nästan 70 procent av din tid under året på jobbet så det är viktigt att du arbetar i en miljö och en kultur som du tycker om och trivs i. Det innebär att du bör rikta in dig på de organisationer som matchar dina målsättningar och yrkesvärderingar.

Som tur är har de flesta lediga jobb som annonseras ut på Jobbguiden.se en länk till de rekryterande företagens profil vilket ger dig en möjlighet att få ett hum om hur deras arbetsmiljö ser ut.

Du vill ju inte behöva ge dig in i samma process igen om ett år bara för att du fattade ett förhastat beslut.

5. Använd Internet
Om du redan är ute på nätet, utnyttjar du det verkligen till din fördel, som ett redskap för att hjälpa dig få ditt nästa jobb? Inte? Då bör du lägga upp ditt cv online, skapa ett personligt konto på olika jobbsidor och hålla dig uppdaterad om förändringar inom ditt yrkesområde genom att läsa inläggssidorna vilka även informerar om att arbeta inom olika områden inom din bransch. Kunskap är makt brukar man säga.

6. Nätverk
Tala med vänner, ring gamla arbetskollegor och gå på jobbmässor eller nätverksevenemang. Att skapa nätverk kan låta svårt och kan lätt få en att tappa modet, men ju fler evenemang du deltar i desto lättare blir det. Ju högre upp du når inom ditt gebit, desto mer kommer du att uppleva att alla känner alla. Om någon av dina kontakter nämner dig kan det hjälpa dig framåt i din karriär.

7. Skräddarsy ditt cv och ditt personliga brev.
Det kan vara frestande att bara klippa och klistra samma cv och personliga brev till olika arbetsgivare, men i det långa loppet kan du förlora på det. Skräddarsy ditt cv efter det jobb du söker och inkludera bara relevant information som visar hur din erfarenhet passar den annonserade tjänsten.

Om du till exempel söker ett jobb inom marknadsföring bör du se till att ditt cv fokuserar på marknadsföring och belyser dina erfarenheter inom detta område.

8. Klä dig för att göra intryck
Shakespeare skrev en gång: ”Kläderna förkunna ofta mannen.” Ditt utseende är en yttre spegling av ditt inre jag och ger människor möjlighet att skapa sig en föreställning om din personlighet och dina ståndpunkter. Att klä sig med framgång (eller utan) kan vara avgörande vid intervjun.

Klä dig för det jobb du vill ha och inte för det jobb du redan har.

9. Förbli positiv och undvik negativa personer
Att söka jobb är aldrig lätt och du lär uppleva stunder då du kommer att vilja ge upp och stanna på ditt gamla jobb. Men ge inte upp.

Experter uppskattar att en genomsnittlig jobbsökarperiod kan vara allt ifrån två till tio månader. Så var tålmodig och behåll tron på att drömjobbet finns precis runt hörnet. Henry Ford sa en gång: ”Om du tror att du kan eller tror att du inte kan har du antagligen rätt i det.”

10. Var snäll mot dig själv
Att leta efter arbete är ett jobb i sig själv och om du inte tar en paus då och då kan du börja känna dig utmattad och utbränd. Tillåt inte jobbsökandet att uppta all din vakna tid.

Ge dig tid att koppla av med dina vänner, lyssna på din iPod eller gå till gymmet och delta i aktiviteter som du tycker om. Att rensa sinnet och fylla på energi gör att du pigg och fräsch kan ta itu med jobbsökandet igen.

Paul MacKenzie-Cummins har arbetat i många år med rekryteringsmedia på nätet. Numera är han frilansförfattare, specialiserad på yrkes- och arbetsplatsfrågor, rekrytering, intervjuteknik och anställningstrender.