Jobbsökande nätverka dig till ett jobbVar intresserad.
Andra människor är mest intresserade av en sak; sig själva. Ingen är intresserad av dig förrän du visat ärligt intresse för dem.

Ha inte starka åsikter om allt.
Motargument kan få andra att känna sig obekväma och nedtryckta. Att hålla med om allt kan dock uppfattas som mesigt och färglöst. Lagom är bäst.

Var generös.
Gör vad du kan för att hjälpa andra. Om du lyckas kommer mottagaren att göra allt för att hjälpa dig. Om du är generös kommer andra att vara generösa mot dig.

Ta reda på vad du vill.
Det är mer attraktivt för någon att hjälpa dig om du säger ”Jag är väldigt intresserad av mjölkproduktion och skulle gärna vilja ha jobb på Arla”, än om du säger att du kan jobba på vilket företag som helst.

Kom till saken .
Var kort och tydlig. Ta inte onödigt mycket av andras tid.

Be om hjälp .
När du visat intresse och skapat en relation är det dags att vara tydlig med vad du vill. ”Vet du någon som kan vara en bra kontakt för mig för att komma in på Arla? Är det ok att jag ringer honom/henne och hälsar från dig?”

Gör det enkelt för andra att hjälpa dig .
”Ännu bättre är naturligtvis om du förbereder honom/henne på att jag ringer. Jag har sommarjobbat på bondgård och specialstuderat mjölkproduktion, så jag har mycket att bidra med. Kan du tänka dig att prata med honom/henne?” Berätta kort vad som gör dig unik så att den andra får en anledning att nämna dig.