Har du funderat på hur du egentligen söker ett jobb som ligger ute som platsannons? Jag tänkte ge dig några tips på hur du kan analysera platsannonser och plocka ut viktiga nyckelord som du kan ha nytta av i din jobbansökan. Du blir tydligare i din kommunikation om du tar dig tid till detta.

När du hittar ett intressant utannonserat jobb, bör du analysera innehållet närmare. Fokusera inte bara på jobbtiteln utan läs noggrant igenom vad det är som efterfrågas. Sätt dig in i arbetsgivarens sits och fundera på vad det är för typ av kompetens och personlighet som efterfrågas. Hur väl överensstämmer den bilden med din egen?

Rita upp ett T-konto med två kolumner. En kolumn får rubriken ”vad kräver företaget”, den andra rubriken blir ”vad kan jag erbjuda”? Skriv ner vilka ”skall krav” som företaget kräver. I samma kolumn skriver du också vad som anses meriterande.

analysera platsannons

Läs nu igenom listan ”vad kräver företaget” och bocka av vad du själv kan erbjuda och vad du har som är meriterande. Finns det något du saknar, ska du självfallet söka i alla fall! Om du däremot inte uppfyller något av kraven är sannolikheten liten att du går vidare till intervju.

Med denna genomgång av annonsen får du en tydligare bild över vad du bör trycka på i din jobbansökan. Välj också ut några nyckelord som finns i annonsen. Ha med nyckelorden i ditt CV och personliga brev där du även beskriver exempel på vad du jobbat med som stärker denna merit. Ge exempel på konkreta resultat som du bidragit till.  Det tycker en arbetsgivare om att ta del av.

Som coach tränar jag mina kunder att bli stärkta i sin självbild, veta vad de vill göra och hur de ska gå till väga för att bli mer träffsäkra i sina ansökningar.

Jag hoppas ovan tips kan hjälpa dig framöver!

Lycka till!

Vi hörs igen 2017!

JUL & NYÅRSHÄLSNINGAR,

Lena Severin

Cert ICF coach & Karriärcoach
lena.severin@reflectcoaching.se