Det finns mängder av intervjutips för traditionella anställningsintervjuer, men den ”vanliga” intervjutypen är bara en av flera metoder som rekryterare använder idag. Ibland väljer arbetsgivare och rekryterare ett annat upplägg – eller en kombination av olika intervjumetoder.

I den här artikeln delar vi med oss av tips på hur du kan mästra de lite mindre vanliga intervjumetoderna.

Informell anställningsintervju

Vad är det?
En informell anställningsintervju är ett face-to-face möte av en mer utforskande natur. Syftet är att lära känna varandra över en lunch eller en fika för att förstå om det är intressant för båda att sätta igång en formell intervjuprocess. Detta är alltså ingen ”riktig” anställningsintervju, så förvänta dig inte ett jobberbjudande efteråt.

Hur lyckas man?
Även om denna intervjumetod är informell så bör du ändå förbereda dig och göra research om företaget och personen som du ska träffa. En snabb googling, en koll på LinkedIn och ett besök på företagets webbsida är en bra start. Gör med fördel även research om branschen så att du har mycket på fötterna inför ert samtal. Förbered även frågor till personen du ska träffa så att ni säkert får till en bra dialog.

Telefonintervju

Vad är det?
Telefonintervjuer används ofta tidigt i rekryteringsprocessen för att etablera en kontakt och säkerställa att båda parter har rätt förväntningar inför en face-to-face intervju.

Hur lyckas man?
Att lyckas på telefonintervjun är oerhört viktigt, då detta ofta är direkt avgörande för om du går vidare i processen och får komma på anställningsintervju. Visa din sociala förmåga genom att lyssna noggrant på de frågor som ställs, pausa och svara utförligt på de frågor som ställs. Eftersom att de viktiga elementen kroppsspråk och ögonkontakt inte finns på en telefonintervju så är det extra viktigt att du uttrycker dig med energi och passion. Man brukar prata om att ”le genom telefonen”, eller ”smile when you dial”, som man säger på engelska, och detta är absolut relevant och viktigt.

Videointervju

Vad är det?
Videointervjuer blir allt mer vanliga i och med att fler och fler människor arbetar på distans. Eftersom att de flesta har möjlighet att genomföra videosamtal med bra kvalitet via sin smartphone eller laptop är videointervjuer dessutom enkla att organisera och båda parter kan få en form av face-to-face känsla utan att behöva lägga tid på att åka till ett kontor.

Hur lyckas man?
Läs vår artikel ”Så lyckas du med videointervjun

Gruppintervju

Vad är det?
En gruppintervju innebär att arbetsgivaren intervjuar flera kandidater på samma gång. Det är ett sätt att göra intervjuprocessen mer effektiv om man har väldigt många sökanden, men det är även ett sätt att se hur kandidater reagerar och interagerar i grupp.

Hur lyckas man?
Ett bra sätt att förbereda dig inför en gruppintervju är att förbereda en så kallad ”elevator pitch” eller ”hiss-pitch” så att du kan presentera dig själv, dina styrkor och vad du brinner för på 30 sekunder. Se även till att vara aktiv under gruppdiskussioner eller liknande. Tänk dock på att inte vara för aktiv – du vill synas och höras, men samtidigt inte ta över helt.

Panelintervju

Vad är det?
En panelintervju är en annan typ av gruppintervju, fast i det här fallet är det flera rekryterare eller beslutsfattare i rummet som alla ställer frågor till dig. En panelintervju kan kännas lite extra pirrigt i och med att arbetsgivaren har lite av ett psykologiskt övertag, men oroa dig inte. Du fixar det här!

Hur lyckas man?
Ett tips är att göra research om varje intervjuare innan intervjun, om du vet vilka som kommer att delta. Väl på plats i rummet, säkerställ att du bibehåller ögonkontakt med alla personer när de pratar. Det visar att du är intresserad av vad varje deltagare har att säga. Även om en panelintervju kan kännas nervös – tänk på att detta samtidigt är ett tillfälle att få presentera dig inför både rekryterare och chefer på företaget.

Lycka till!