Hur ser den typiska platsannonsen egentligen ut och om en arbetssökande nu har skinn på näsan, vad menas egentligen då? Vet det sökande företaget det och framför allt, vet den som vill ha tjänsten vad som faktiskt menas? Har vi inte alla skinn på näsan? Och alla de där bollarna i luften, menas det att man arbetar som jonglör på cirkus?

 Jag tog med mig ett block ut och ställde mig nere vid ingången till Södra station för att fråga förbipasserande, i den mån jag hann stoppa de stressade resenärerna. Folk kom och gick i diverse tempon men vid en tidtabells-tavla stod det en medelålders kvinna. Hon läste lite och vände sig sedan om. Jag gick fram och frågade om jag fick ställa några enkla frågor och påpekade direkt att jag absolut inte skulle sälja någonting till henne. Hennes namn var Åsa och hon stod och väntade på sin bror. Jag inledde med att fråga om hennes arbetssituation och hon förklarade att hon hade ett heltidsarbete som butiksbiträde men idag var hon ledig.

Om du söker ett nytt arbete och det står i platsannonsen att du ska ha skinn på näsan och kunna ha många bollar i luften. Vad tänker du och vad menas egentligen?

− Oj, det var ett tag sedan jag sökte ett arbete, kanske tre år tror jag. Ja, det är väl att man ska kunna … ja, vara rakryggad? Eller? Det där med bollarna betyder nog att man, alltså jag ska kunna göra flera saker samtidigt. Alltså, ha kontroll av mer än en sak på samma gång, säger hon och både viftar med armarna luftjonglerande och skrattar. En äldre man som står bredvid hör vår konversation och jag ställer nästa fråga till de båda.

Och det också står att man ska vara beredd att kavla upp armarna, menar de då att det är brödbakning på morgonen som gäller?

Nu svarar mannen att man ska kunna ta i lite extra om det behövs. Att man måste orka arbeta kanske lite längre dagar om det så krävs, kanske om någon är sjuk eller vid extra hög arbetsbelastning.

En sista fråga, annonsen kräver att du som söker ska vara självgående och lättlärd, vad menas egentligen då?

− Självgående är väl, tror jag, att du … alltså den som söker tjänsten ska kunna klara sig själv efter en kort period. Att han eller hon bör klara sina tilldelade arbetsuppgifter själv, att inte behöva fråga efter hjälp igen. Att det man lärt sig så småningom sätter sig och att den nyanställde blir som en sorts robot, eller kanske dator. Som går av sig själv utan att behöva hjälp, avslutar kvinnan just som hennes bror anländer. Jag tackar båda två för hjälpen och går tillbaka till arbetet.

Oavsett vilka egenskaper du som söker en ny tjänst har; om du är lättlärd, har många bollar i luften, är flexibel, lättlärd, självgående, tävlingsinriktad, mål- och resultatinriktad, stresstålig, utåtriktad, social eller kan kavla upp ärmarna, så kan annonserna se olika ut beroende på sökande företag och vilken tjänst som erbjuds. Oavsett dina egenskaper, hur annonsen ser ut, vad som efterfrågas eller vilket jobb du letar efter kan du hitta nästa drömyrke här: Sök lediga jobb här.

Christer Ryderfelt