Tillhör du de som går på autopilot, tittar ner i mobilen och kör på i 110 utan att stanna upp en stund och reflektera över tillvaron? Ett välförtjänt juluppehåll står för dörren med julstämning, mat, umgänge och samtal med nära och kära. Kan vara ett bra tillfälle att ta sig en funderare över hur du vill att det ska bli under 2016.

CareerBuilder jultomte

Hur nöjd vill du vara med din tillvaro 2016? Vad är det du saknar idag? Vilka ingredienser vill du ha mer av framöver? Dagens blogginlägg handlar om att våga utmana sig själv.

”Att våga är att förlora fotfästet en liten stund, att inte våga är att förlora sig själv”. Detta kloka citat myntade den danske filosofen Sören Kierkegaard på 1800-talet. Det bär jag ständigt med mig i min roll som coach. Att utvecklas som människa handlar mycket om att våga gå utanför sin comfortzon. Kan du minnas ett tillfälle då du verkligen vågade utmana dig själv? Hur kändes det? Vad lärde du dig?

Jantelagen spökar fortfarande och kväver många människors förmåga till utveckling. Jag blir beklämd när jag träffar människor som aldrig fått någon positiv feedback varken i livet eller på jobbet.
Det finns en otrolig potential i hela landet där konstruktiv feedback kan göra underverk!

Du har ett eget ansvar för din utveckling. Vill du ha en förändring måste du börja med dig själv, din inställning och se över dina egna beteenden. Att ändra andra människors beteenden är knappast möjligt och de flesta yttre omständigheter kan man inte påverka alls.

En förändring sker inte över en kafferast utan sker med små steg. Jag tränar mina klienter att våga utforska oprövade stigar. Varje gång de tänjt lite extra på gränsen är tillfredsställelsen fantastisk! Tänk efter, vad är det värsta som skulle kunna hända om du försökte? Ibland går det inte riktigt som man förväntat sig, men du blir en erfarenhet rikare att ta med nästa gång du försöker. Samla mod och handlingskraft. Tro på dig själv och börja röra dig målmedvetet i vald riktning!

För att bli mer tydlig över vad du vill, kan ett första steg vara att bolla idéer med närstående, en coach eller annan expertis. Sätt upp ett mål, upprätta en ”att-göra-lista” och börja agera. Låt inte ”Minsta Motståndets Lag” knuffa tillbaka dig i gamla hjulspår! Det krävs självdisciplin och lite ”jävlaranamma”!

Det verkar finnas tusen ursäkter och mentala hjärnspöken som sätter käppar i hjulen för att komma igång. Var ärlig mot dig själv. Vad är det hittills som hindrat dig? Är det egentligen ett hinder eller bara ren bekvämlighet?

Det kan kännas svårt att göra något annorlunda. Därför är det viktigt att du uppmärksammar dig själv varje gång du gör skillnad. För varje nytt steg du tar i målets riktning ska du fira!
Var snäll mot dig själv och gör saker du mår bra av! Lycka till med att våga lite mer nästa år!

Tack för att du läst mina bloggar under året!

Varma Julönskningar om ett Bra, Innehållsrikt och Spännande 2016.

 

Lena Severin

Cert ICF coach & Karriärcoach
lena.severin@reflectcoaching.se

reflect coaching logo