Nytt år, nya utmaningar nya fräscha tankar.

Många börjar året med ny energi och fokus på att göra något åt sin jobbsituation. Antingen börjar man söka nya vägar eller så försöker man tala med sin chef om vad man vill i nästa steg.

Många kanske drömmer om att göra något helt nytt, pröva en helt annan bana.

Det är dock inte så enkelt. Många har säkert mötts av motstånd, ja till och med att du blivit bortvald för att du inte har erfarenhet från just den bransch som jobbet finns i.

Det är klart att det inom vissa områden behövs specialist- eller detaljkunskap. Men i de allra flesta fall går det väldigt bra att lära sig en ny bransch. Det är förmågan att snabbt sätta sig in i något nytt som gör skillnaden. Det frågas det alltför sällan om.

Men om vi tittar på den utveckling som sker, där inget är detsamma dag ut och dag in, där alla jobb kräver flexibilitet och förmågan att lära om och lära nytt, ja då blir detta med branschfrågan ganska underordnad.

Våga byta bransch! Både som arbetsgivare och arbetstagare.

Titta bredare och sök efter de som har visat att de kan lära om och lära nytt, de som har erfarenhet av att varit i flera branscher och oavsett vilken, visat att de kan skapa resultat.

Framtidens jobb (och redan de som finns idag) kommer att kräva förmågan att göra många olika saker. Det ser vi redan på den yngre generationen. De gör många olika saker och deras CV:n följer inte en röd tråd. Förresten vad är en röd tråd idag?

Den enda röda tråden är att visa att du kan mycket om många saker och att du också har förmågan att vilja sätta dig in i nya områden.

Så om du får ett nej för att du inte har erfarenhet från just den bransch man söker, fråga då gärna varför. Varför är det så viktigt med just den erfarenheten och ge några infallsvinklar som får arbetsgivaren att tänka ett varv till.

Om du som arbetsgivare klamrar dig fast vid att det absolut måste vara någon från din bransch, ifrågasätt dina beslut och provtryck om det verkligen är sant det du säger. Helt klart kan den bästa för just detta jobb finnas någon helt annanstans. Våga utmana invanda mönster.

För att byta bransch är både givande, utvecklande och produktivt för alla inblandade.

Våga prova!

Marika Skärvik

VD PerformancePotential
www.performancepotential.se