Tålamod är en dygd, men att gå och vänta blir bara jobbigt i längden. Till slut vill även den mest tålmodiga kandidaten veta hur han eller hon ligger till i rekryteringsprocessen – och med all rätt! Många kandidater är dock osäkra på om och hur de ska följa upp med företaget. Nedan berättar vi hur du ber om feedback på ett smidigt sätt.

Går du fortfarande och väntar eller har du fått svar än?

Vad tror du att en kandidat tillbringar mest tid på? Man skulle kunna tro att det är med att aktivt söka nya jobb, eller möjligen med att fila på sin ansökan eller att förbereda sig inför intervjun. Men i själva verket spenderar kandidaten mest tid på en sak: att vänta. Inte på bussen, inte på Godot, utan på återkoppling från det företag hen ansökt till. Ibland krävs det mycket tålamod eftersom det kan ta fyra till sex veckor innan företaget återkopplar på ansökningar. När man väl fått bekräftelse på att ansökan är mottagen behövs ännu mer tålamod eftersom en rekryteringsprocess tar tid. Men hur mycket tålamod är rimligt att ha och när kan, eller bör, kandidaten efterfråga status för att inte tappa modet helt och hållet?

Innan ditt tålamod tar slut…

Här kommer ett budskap till alla er vars tålamod börjar tryta: Fråga hur din ansökan ligger till! Oavsett om det är efter det att du skickat in din ansökan eller efter du varit på intervju, så är det alltid en god idé att följa upp en rekryteringsprocess. Du ska heller inte vara orolig för att reta upp den överarbetade rekryteraren, men en viss smidighet i kombination med respekt och vänlighet är att rekommendera. Den som går efter devisen ”kvantitet istället för kvalitet” när hen hör av sig är mer benägen att hamna i kategorin “besvärlig” än “önskvärd kandidat”.

Det finns många orsaker till att en process drar ut på tiden

Som i de flesta situationer i livet är det bra att sätta sig in i den andres situation. Att gå och bygga upp frustration eller till och med ilska kan resultera i en otrevlig approach mot HR, som i sin tur kanske inte ens ansvarar för processen eller har kunnat påverka den. Det kan till exempel bero på att de har fått oväntat många ansökningar och att det helt enkelt tar längre tid att gå igenom dem. Eller så är en viktig beslutsfattare frånvarande på grund av sjukdom, vilket resulterar i att själva rekryteringsprocessen behövts skjutas upp. Ibland blir det plötsligt försämrat marknadsläge vilket resulterat i anställningsstopp. Eller så är du helt enkelt i andra urvalet och de vill avvakta beslut från kandidater i första urvalet. Sannolikheten att rekryteraren inte har svarat på din ansökan på grund av att denne skulle vara otrevlig eller inkompetent är väldigt liten. Ha gärna det i åtanke när du väl följer upp.

8 tips för en smidig uppföljning

För att uppnå önskat resultat när du följer upp – nämligen att få reda på hur du ligger till i processen samt att rekryteraren ska lägga ditt namn på minnet – finns det några viktiga regler att följa:

1. Timing:

I regel väntar företagen med att gå igenom ansökningarna till dess att de fått in ett antal. Ge rekryteraren minst tre veckor på sig för att bekräfta att de mottagit din ansökan. Först därefter kan du höra av dig och stämma av om de har läst din ansökan.

2. Avvakta:

När det gäller automatiska utskick som fastställer att din ansökan är mottagen och som innehåller en önskan om “… att avvakta med ytterligare frågor i det här skedet”, så måste du ha lite mer tålamod. I vilket fall som helst vet du att de har fått din ansökan. Om du fortfarande inte har hört något efter en månad kan du höra av dig och be om en uppdatering i processen.

3. Dubbelkolla:

Innan du hör av dig bör du försäkra dig om att företaget inte redan har hört av sig till dig. Kontrollera skräppostmappen och läs återigen igenom informationen om rekryteringsprocessen i annonsen. Du kanske hittar svaret på dina frågor här, eller på företagets karriärportal.

4. Ring i första hand:

Om du har namn och/eller telefonnummer till ansvarig rekryterare är det alltid bäst att i första hand ringa. Tro inte att rekryteraren direkt kommer kunna koppla vem du är genom att du bara uppger ditt namn, utan ha all nödvändig information nära till hands, såsom titeln på tjänsten du sökt eller dess referensnummer. Var trevlig och kom snabbt till saken genom att fråga om din ansökan har kommit in och om rekryteraren kan ge en uppdatering om status i rekryteringsprocessen.

5. I andra hand per mejl:

Om du inte fick ut det du ville av telefonsamtalet så kan du följa upp det genom att skicka mejl. Men ha is i magen och vänta ungefär en vecka innan du hör av dig. Ange jobbtitel och referensnummer i rubriken på ditt mejl så att rekryteraren enkelt kan kolla upp svar på dina frågor. Var vänlig och objektiv utan att låta anklagande eller förolämpad.

6. Efter intervjun:

Nu börjar väntan oftast om igen. Stäm därför av vid intervjun när du kan förvänta dig feedback och be om intervjuarens kontaktuppgifter. På så sätt vet du när och vem du kan höra av dig till om du inte hör något från företaget.

7. Skicka ett tackmejl:

Att skicka ett tackbrev per mejl en eller två dagar efter intervjun är en snygg lösning för påminna företaget om dig och återigen understryka ditt intresse för rollen. Om beslut måste tas snabbt på grund av din uppsägningstid kan du även här påminna om det.

8. Fortsätt ansöka:

Att vänta länge på ett svar kan riskera att bromsa ditt jobbsökande. Om du får ett avslag efter flera månader har du förlorat mycket tid och måste börja om från början. Se dig därför aktivt om efter alternativ och sök andra lämpliga tjänster så länge du inte har fått ett erbjudande. När du söker jobb är det alltid bra att ha flera järn i elden.

Källor:

https://karrierebibel.de/nachfassen-bewerbung/
https://www.glassdoor.de/blog/nachfassen-vorstellungsgespraech/
https://www.bewerbung-tipps.com/bewerbungsgespraech/nachfassen.php