Konkurrensen på marknaden ökar ständigt, om de jobb som anses spännande och attraktiva.

Det finns en stor marknad som vuxit fram kring allt från CV granskning till att spela in egna videos eller podcasts för att presentera sig på bästa sätt.

Hur ska jag bli sedd i mängden, hur ska jag sticka ut?

Många sökande på varje tjänst och jakten på de rätta talangerna gör att många kanske börjar misströsta. Självförtroendet får sig en knäck.

Men är det inte så att arbetsmarknaden börjar ändra form? Människors CV är mer som en innehållsrik karta än ett rakt spår. Det börjar bli svårt att veta vad som är rätt eller fel och alla normer ändras och byts ut.

Det är fortfarande så att valet av chef är bland det allra viktigaste för att bli sedd och få möjlighet att utvecklas. Idag har fler och fler börjat att undersöka chefers bakgrund, historia och vad som sägs om denne. Mycket finns på nätet, men en hel del kan också vara falskt av det som återfinns där.

Precis som när rekryterare använder informella källor, borde alla arbetssökande göra detsamma, för kommande bolag och dess chefer.

Är chefen öppen och modig, prestigelös och godhjärtad, eller sluten, beslutobenägen och självcentrerad?

Ja, kanske en mix av allt detta och lite till. Man kan ju inte gifta sig utan att veta med vem, om ni förstår vad jag menar.

En arbetsrelation är viktig av flera skäl. Du spenderar stor del av din tid på jobbet och din chef kan vara den som avgör din utveckling.

Hur tar du reda på vad som väntar dig?

Ett enkelt tips som kanske är självklart, är att förbereda dig på frågor som handlar om ledarskapet och chefens sätt att tänka, agera, han eller hennes värderingar och vad som är viktigt för honom eller henne, när ni väl möts.

Beroende på svaren och om du får några svar alls, så är det lättare att veta om du ska ta jobbet eller inte.

Visst, det är lätt att bli förblindad av jobbet du suktar efter och att säga till sig själv: Äsch, det blir nog bra ändå.

Men det blir aldrig bättre än din chef.

Så välj denna noga, ännu mer noggrant än jobbet i sig och företaget.

 

Marika Skärvik
VD PerformancePotential
www.performancepotential.se